Leptospiroza je opaka bolest koja se prenosi izravnim kontaktom

Leptospiroza je opaka bolest koja se prenosi izravnim kontaktom
123rf.com

S JESENSKIM kišama dolaze i dodatne opasnosti za kućne ljubimce, posebno za pse. Iako je jesen prekrasno godišnje doba kada vlasnici kućnih ljubimaca ipak malo odahnu od krpelja i straha od toplinskog udara, i dalje moraju biti na oprezu.

Kada god prolazite pokraj ustajale vode ili kakve lokve u kojoj će se vaš ljubimac poigrati ili možda napiti vode, budite posebno oprezni. Leptospiroza je opaka i vrlo često smrtonosna bolest. Spada u skupinu zoonoza, što znači da je opasna i za životinje i ljude.

Što je zapravo leptospiroza i kako se prenosi?

Leptospiroza je akutna, septikemijska zarazna bolest domaćih i divljih životinja te čovjeka. Uzročnici leptospiroze su pokretne spiralno zavijene bakterije iz porodice 'Leptospiraceae', rod Leptospira.

Bolest se prenosi izravno – spolnim kontaktom, preko placente i ugriznih rana i posredno – kontaminiranom vodom, hranom i predmetima, a od bolesti mogu oboljeti sve životinje bez obzira na dob, no najsklonije su obolijevanju životinje slabijeg imuniteta i koje žive u lošim higijenskim uvjetima.

Štakori i miševi doživotni su izlučivači leptospira urinom (ujedno su i rezervoari uzročnika). Iako ne mora pokazivati simptome zaraze, pas može biti kliconoša sve do dvije godine od zaraze te tako biti izvor bolesti.

Razlog tome je nastanjivanje bakterija leptospire u bubrezima koje se dalje prenose mokraćom. Bolest najčešće nastaje u roku 7-20 dana od infekcije, a sam tijek bolesti je jako brz.

Koji su simptomi?

Simptomi leptospiroze kod pasa mogu biti različiti. Neki od simptoma su manjak apetita, povraćanje, drhtavica, proljev, visoka temperatura i sveopća slabost.

S obzirom na to da su ovi simptomi slični raznim drugim zaraznim bolestima, nemojte se igrati nego otiđite u vašeg veterinara i napravite kliničke pretrage i dijagnostiku. Leptospiroza se može prepoznati i po "požutjelim" sluznicama i povećanoj potrebi za mokrenjem.

Kako bolest napreduje, pas mokri sve manje, a to se događa neposredno prije uginuća. Kod pasa koji prežive infekciju funkcija bubrega vraća se u normalno stanja od 2 do 3 tjedna.

Kod mačaka je dosta teško prepoznati simptome jer su većinom blaži nego kod pasa. Ako se simptomi primijete rano, liječenje je uspješno antibioticima i sulfonamidima, rehidracijom i dodatnom potpornom terapijom.

Preporuka stručnjaka

Da biste smanjili mogućnost da vam se pas zarazi, preporuka je cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje uključuju i leptospirozu

Preporuka za prvo cjepivo je u dobi 7-8 tjedana starosti psa, zatim slijedi docjepljivanje kroz 4 tjedna te je preporuka ponavljati cijepljenje svake godine do kraja života vašeg ljubimca.

Stoga, cijepite svoje pse i trudite se ne dopustiti im piti ustajalu i prljavu vodu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara