Nebelung mačka: Zanimljivosti o stvorenju iz magle

Nebelung mačka: Zanimljivosti o stvorenju iz magle

Foto: www.123rf.com

IAKO naziv pasmine u sebi sadrži njemačku riječ za maglu (nebel), a mačka je izgledom gotovo identična ruskoj plavoj, nebelung mačke ne potječu niti iz Njemačke niti iz Rusije.

Pasmina je nastala u SAD-u 1980-ih godina. U slobodnom prijevodu s njemačkog jezika njezin naziv glasi "stvorenje iz magle" i povezan je sa starogermanskim epom o Nibelunzima.

Naime, Cora Cobb, začetnica pasmine očito inspirirana epom prvog mužjaka koji se smatra temeljem pasmine nazvala je Siegfried, a mačku s kojom se križao Brunhilda. Prvo leglo dobili su 1986. godine.Nebelunška mačka danas je prepoznatljiva po mišičavom tijelu prekrivenim poludugom dlakom. Izgledom je gotovo identična ruskoj plavoj mački od koje se razlikuje po dužini dlake tako da se nebelung mačke često naziva njihovim dugodlakim verzijama.

Budući da smo o ruskoj plavoj mački već pisali, sve koje zanimaju pojedinosti oko njezinog izgleda iste mogu saznati OVDJE.

Nebelung mačka kao kućni ljubimac

Imaju reputaciju nježnih i mirnih mačaka koje vole maženje, ali i igru poput skakanja i penjanja na uzvišena mjesta s kojih vole promatrati ljude i okolinu. Prema gostima znaju biti rezervirane, ali su zato ovisne o vlasnicima.

Izuzetno su osjetljive i ne vole ignoriranje. Poput većine mačaka vole rutinu i život sa što manje promjena.

Što se održavanja tiče ono podrazumijeva četkanje dva puta tjedno i to kako bi se uklonila mrtva dlaka. Općenito su zdrave, ali treba pripaziti da se ne udebljaju.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara