Ove 4 stvari morate znati da vam ljubimac bude zdrav po zimi

Ove 4 stvari morate znati da vam ljubimac bude zdrav po zimi
123rf.com

ZIMA je prekrasno godišnje doba, no sa sobom nosi i zdravstvene poteškoće za ljubimce ako ne pazite na njih. Kako se i mi ljudi moramo paziti tako moramo misliti i na naše životinjice. Zimsko razdoblje donosi mnogo rizičnih situacija za njih, doznajte koje su to kako biste ih mogli izbjeći.

1. Vaš ljubimac se može prehladiti.

Iako je to već poznato, kaže se da je ponavljanje majka znanja. Bez obzira na njihovo krzno, psi i mace ipak nisu dovoljno dobro opremljeni da bi se uspješno nosili s hladnim vremenom. Puno ljubimaca koji su odrasli u kući ili stanu neće imati zimsko krzno dovoljno debelo da ih zaštiti od prehlade.

Kratkodlake mace i psi, posebice oni koji su porijeklom iz toplijih krajeva, zasigurno trebaju kaputiće pa čak i navlake za šapice. Psi i mace koji su pretili također imaju veću sklonost prehladi jer zbog debljine njihovo tijelo ne može pravilno regulirati njihovu temperaturu. Pazite da vam ljubimci ne budu predugo vani na niskim temperaturama, a onima kojima je potrebno, svakako odjenite kaputiće.

2. Snijeg je opasan! Pazite koliko vremena ljubimci provode vani.

Iako puno pasa obožava igru i valjanje po snijegu, on može biti jako opasan za njih, kao i za mace. Snijeg može izazvati probavne probleme ako ga pojedu i jako je važno da im ne dopustite da to rade koliko god da se vama činilo da uživaju u tome.

Snijeg se često zna zalijepiti za krzno psa gdje se zapravo formira u led koji, ako dođe do kože životinje, može izazvati ozebline i napraviti rane. Ovo sve možete izbjeći ako odredite vrijeme koje će ljubimac provesti vani i kada dođete u kuću potrudite se da maknete sve grude snijega/leda s njega. Toplim ručnikom, fenom ili, ako je potrebno, toplom kupkom.

3. Pazite na šapice i uši!

Šape i uši psa i maca su vrlo osjetljive na niske temperature. I sami znate da se, kada im je hladno, sklupčaju u lopte kako bi zaštitili njuškice i šapice. Ako su predugo izloženi hladnoći, cirkulacija na vrhovima ušiju se može potpuno zaustaviti, što može izazvati dodatne probleme.

Šapice su jako osjetljive i kada dođete kući svakako provjerite ima li nakupina snijega ili leda ili kakvih promjena. Posebno pripazite na sol koja dodatno može iziritirati šape.

4. Neka ljubimci imaju dovoljno hrane i vode.

Na niskim temperaturama psi i mace imaju drugačije potrebe nego inače. Kako biste im pomogli da se što bolje adaptiraju, potrebno im je davati više hrane. O količini se posavjetujte s veterinarom.

Iako zvuči teško, dehidracija je moguća i po zimi, zato što se voda smrzne i pas ili maca nemaju što piti. Pobrinite se da često mijenjate vodu kako vaši najdraži ne bi bili žedni.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara