Ovo su činjenice koje niste znali o mačkama, a koje je znanost potvrdila

Ovo su činjenice koje niste znali o mačkama, a koje je znanost potvrdila
Pixabay.com

STUDIJA koja je objavljena na stranici Cell, a čiji su autori Kristyn R. Vitale, Alexandra C. Behnke i Monique A.R. Udell, pokazala je da mačke imaju razvijene društveno-kognitivne sposobnosti te da mačka može doživjeti svog vlasnika kao roditelja i kreirati osjećaj povezanosti.

Mačke su društvena bića

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti s drugim životinjama i surađivati s njima, a mogu čak i osjetiti gubitak.

Mačke će se pokušati družiti s ljudima i stvarati vezu s njima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da mačke misle da smo i mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke.

Mačka se veže za svog vlasnika

Vaša mačka traži bliskost s vama. Ona pokušava biti uključena u ono što radite i kreirati osjećaj povezanosti. Jednom kada se ostvari ta veza, ona postaje stabilna. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i kada je odrasla, što znači da vas vidi kao nekog tko se primarno brine o njoj.

A cat and her best friend from r/cats

Mačka može osjećati stres ako nije s vama

Prema testu koji je proveden u studiji, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dvije minute, ona će početi osjećati nesigurnost i pokazivati znakove stresa. Kada se ovako osjećaju, mačke imaju potrebu otrčati i negdje se sakriti. Razina stresa smanjit će se kada se vratite i budete ponovno s njom, navodi Bright Side.

Uz vas se osjeća sigurno

Mačke imaju sposobnost razlikovati s kojim su ljudima sigurne, a s kojima ne. Prema studiji, visok postotak mačaka osjeća trenutačnu sigurnost kada su u blizini svojih vlasnika. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što su djeci njihovi roditelji.

Mački  je zaista stalo do vas

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, vaša se mačka zaista brine za vas.

Postoje različiti načini na koje ona pokazuje svoju ljubav, kada prede, trepće prema vama, gura vas glavom, pokazuje svoj trbuh ili vas liže kako bi vas uljepšala. Ona će tražiti vašu pažnju. Kada mačka njeguje svog vlasnika, ponavlja isto ponašanje kao s majkom, osjeća se jako opušteno i želi vam pokazati da vam vjeruje.

she wants attention

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara