Stručnjaci upozoravaju: Dezinficijensi mogu ozbiljno oštetiti šape vašeg ljubimca

Stručnjaci upozoravaju: Dezinficijensi mogu ozbiljno oštetiti šape vašeg ljubimca
Pet Levrieri

VETERINARSKI fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva građane da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da brigu za svoje kućne ljubimce prilagode propisanim mjerama. Njihov apel prenosimo u potpunosti:

"Molimo vlasnike kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje životinje, brinimo se jedni za druge i za svoje ljubimce.

Tijekom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku. Ako u vašoj blizini poznajete starije osobe koje imaju psa, ponudite im pomoć prilikom šetnje i nabave hrane za ljubimce, uz pridržavanje svih mjera prevencije.

Upozoravamo sve osobe koje su u samoizolaciji da ne vode svoje ljubimce u šetnju te da s njima ne odlaze u trgovine za kućne ljubimce i veterinaru. Savjetujemo svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji žive sami da unaprijed dogovore skrb za svoje ljubimce u slučaju da moraju u izolaciju.

Budući da su mnoge ustanove koje pružaju veterinarske usluge, uključujući Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ograničile svoj rad samo za hitne slučajeve, molimo vlasnike kućnih ljubimaca da izbjegavaju rizične situacije i preveniraju zdravstvene probleme.

Tijekom šetnje uvijek nadzirite pse i vodite ih na povodniku, ne dopuštajte im da konzumiraju hranu, vodu i strane predmete kao ni kontakt s divljim životinjama. Nastojte spriječiti da se taru o vanjske površine i predmete. Nemojte hraniti ljubimce ostacima vaše hrane i hranom za ljude te držite kante za smeće pokrivenima.

Koristite zaštitu od vanjskih i unutarnjih nametnika te u dogovoru s veterinarom nastavite davati propisanu terapiju. Preporučujemo da psima, ako je potrebno, nakon šetnje operete šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke.

Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezinficijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedočimo ovih dana.

Hitna stanja kućnih ljubimaca zbog kojih je nužno potražiti pomoć veterinara su: povraćanje i proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost; traume; poteškoće s disanjem; naprezanje prilikom mokrenja; otrovanje; proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja); problemi tijekom porođaja; epileptični napadaji; kolaps ili gubitak svijesti; hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije. Prije odlaska veterinaru molimo da ustanovu kontaktirate telefonski i provjerite na koji je način organizirana skrb za pacijente. Pridržavajte se i pravila ustanove koja se odnose na nove režime dovođenja pacijenata i čekanja na pružanje usluge."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara