Svake godine u jesen pojavljuje se opasan zarazni kašalj kod pasa

Svake godine u jesen pojavljuje se opasan zarazni kašalj kod pasa
123rf.com

KAŠALJ je kod pasa postao dosta učestala bolest i mnogi se vlasnici susreću s njom, a najčešće se to događa početkom jeseni. Zarazni pasji kašalj prilično je neugodna te dugotrajna i zarazna bolest s kojom se u gradovima redovito susrećemo, a posebno u jesen kad dolazi hladnije vrijeme.

Prvi simptomi su suhi i nadraženi kašalj popraćen podražajem na povraćanje koji se pojavljuju iznenada i vrlo često kada pas počne brže disati - za vrijeme igre ili šetnje.

Ako se ne liječi, može doći do smanjenja apetita i povećanja tjelesne temperature. Često se kod pasa koji se nalaze u neadekvatnim uvjetima razvije i upala pluća.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glista pa sve do bolesti srca. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica. 

Najčešći uzročnici su razni virusi (pasji parainfluenca virus, pasji adenovirus 2, virus štenećaka) te bakterija Bordetella bronchiseptica. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije.

Virusni kašalj, ili "kašalj kaveza" (kennel cough), najčešće se javlja kod uzgajivača ili u azilima gdje je velik broj pasa na malom mjestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama s velikom koncentracijom pasa.

Prenosi se vrlo lako i može biti dugotrajan i iscrpljujući za psa ako se ne liječi. Terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj te po potrebi antibiotika ako prijeti sekundarna infekcija.

Vrlo važno za vrijeme terapije je i to da pas maksimalno miruje pa stoga šetnje smanjite na minimum. Uslijed komplikacija najčešće dolazi do kroničnog bronhitisa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara