Upoznajte heroje na četiri noge koji spašavaju one kojima je najpotrebnije

Upoznajte heroje na četiri noge koji spašavaju one kojima je najpotrebnije
Facebook - HUOPP

HRVATSKA udruga za obuku potražnih pasa - HUOPP organizirala je u subotu u Jastrebarskom pokaznu vježbu, a od 16. do 20. listopada ondje će se održati i međunarodni ispit spremnosti potražnih pasa za rad u ruševinama - Mission Readiness Test Rubble (MRT-R Europe) koji se prvi put održava u Hrvatskoj.

Ispit organizira krovna međunarodna organizacija za rad potražnih pasa - International search and rescue dog organisation (IRO), u domaćinstvu udruge HUOPP, a licenciranju će nazočiti više od 150 sudionika iz cijele Europe, no taj je događaj zatvoren za javnost.

Građani su pak u subotu mogli prisustvovati pokaznoj vježbi rada potražnih pasa, predstavljanju rada udruge HUOPP, a djeca su mogla sudjelovati u edukaciji. Pokazna vježba se održala u sklopu državne vježbe Urban Search and Rescue - USAR Republike Hrvatske u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite - Ministarstvom unutarnjih poslova.

Potražni pas je neizostavan tijekom spasilačke akcije i nezamjenjiv član spasilačkog tima. Potražni timovi, članovi krovne međunarodne organizacije za rad potražnih pasa, godišnje sudjeluju u više od dvije tisuće spasilačkih akcija diljem svijeta. 

Potražni pas i njegov vodič spašavaju živote unesrećenih u urbanim područjima kad se dogode potresi, eksplozije i katastrofe velikih razmjera, a tijekom potražne akcije mogu zamijeniti do dvadeset ljudi. Također, najpouzdaniji su i najbrži način za pronalaženje ljudi zatrpanih u ruševinama, bez obzira na svu naprednu i danas dostupnu tehnologiju, jer potražni pas može pretražiti tisuću četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta. Zbog toga moraju proći višegodišnju obuku da bi dobili međunarodnu licencu za rad.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara