13 tradicionalnih jela i pića koja su postala hit u svijetu

13 tradicionalnih jela i pića koja su postala hit u svijetu
Unsplash.com

EGIPATSKA kuhinja bila je podcjenjivana skoro 1000 godina, a sada je napokon do izražaja došlo sve bogatstvo okusa koja imaju tamošnja jela pa oni koji su probali specijalitete ovog podneblja ne prestaju govoriti o njihovoj jedinstvenosti. Kulinarska tradicija Egipta starija je više od 5000 godina i seže do vremena faraona, a u stoljećima koja su uslijedila nakon ovog razdoblja jelima su se dodavali mnogi sastojci, dok su se u isto vrijeme usavršavale i metode pripremanja hrane koje su upoznali u dodiru s Grcima, Rimljanima, Arapima, Francuzima i Britancima, piše CNN.

Većina njihovih jela slična je specijalitetima koji nam dolaze iz zemalja Srednjeg istoka, a ono što izdvaja egipatsku kuhinju od ostatka svijeta jesu sastojci i okusi.

Falafel je najbolji primjer za to. On se sada raširio i europskim zemljama gdje se obično radi od slanutka, dok je u Egiptu najčešći onaj koji se radi samo od sušenog širokog graha. Zbog toga je on sočniji, a iznutra je zeleniji jer se u njega stavlja više svježeg peršina, mladog luka i poriluka.

Osim toga, tamo je i dalje moguće naći jela koja su se služila u vrijeme faraona. Jedno od egipatskih nacionalnih jela je molokhiya juha. Smatra se da je ona naslikana i u grobnicama i da su je jeli i faraoni. Tijekom stoljeća postala je popularna širom Egipta i sada se sprema u svakoj kući.

Ova jela i pića ne smijete zaobići ako dođete u priliku probati specijalitete egipatske kuhinje.

1. Shakshouka

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Salōn ☀️🍅🥒 (@salonmarais) on

U Aleksandriji je ovo sočno jelo najpopularnije i služi se za doručak. Ono je mješavina kuhanih jaja, umaka od rajčice, nekoliko vrsta papra i češnjaka.

2. Molokhiya

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kaitlin | American Muslim Mama (@americanmuslimmama) on

Boja ove zelene juhe potječe od sitno narezanih listova sljeza koji se kuhaju s nekom vrstom mesa ili s morskim plodovima. U ovo jelo stavljaju se razni začini, uključujući korijander i češnjak. Najčešće se služi s rižom.

3. Fattah

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Michael Megaly (@michaelmegaly) on

Kao omiljeno jelo u Nubiji, fattah se obično služi u posebnim prilikama u krugu obitelji i tijekom muslimanskih i kršćanskih blagdana, ali se sada može naći i u restoranima u Egiptu. Ovo jelo je mješavina riže, govedine, jaja i prženog kruha i izgledom podsjeća na gulaš.

4. Kebda

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by EBTISSAM | FOOD BLOG (@my_tasty_cuisine_by_ebti) on

Jetra s roštilja (pileća ili goveđa) služe se na nekoliko načina u Egiptu – kao glavni sastojak u sendvičima ili sama za sebe kao predjelo ili glavno jelo. U Aleksandriji joj dodaju začine i prahove, tahini umak ili umak od humusa, sladak kruh, prženi ili sir s roštilja i kisele krastavce.

5. Mahshi

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nivin's Kitchen (@nivinskitchen) on

Glavni sastojci ovog jela su plavi patlidžan, paprika, kaša od tikvica, kupus, listovi rajčice ili grožđa s mljevenim mesom i rižom i dodatkom raznih začina, a najčešće se kuhaju s janjećom, goveđom ili pilećom juhom u limunovom soku. Po obliku najviše podsjeća na našu sarmu.

6. Falafel

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @aga_i_dom on

Iako se falafel može naći na istoku Mediterana i na Srednjem istoku, većina onih koji su ga probali tvrde da je najbolji u Egiptu, osobito u restoranima i na ulicama Kaira. Pržene loptice napravljene od sušenog širokog graha najvjerojatnije potječu još iz drevnih vremena.

7. Koshary

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fujiwara Gina (@fujiwara.gina) on

Jedno od najpopularnijih jela u Egiptu sastoji se do kombinacije makarona, riže i graha s rajčicom, crvenim lukom, češnjakom i svim i svačim što kuharu padne na pamet. Budući da se priprema na biljnom ulju, ovo jelo je pogodno i za vegane i za vegetarijance.

8. Baba ghanouj

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yalla Seattle (@yallaseattle) on

Ovaj tradicionalni umak radi se od usitnjenog patlidžana s roštilja u kombinaciji s peršinom, kuminom i limunovim sokom, uz dodatak soli i papra.

9. Samak

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Dinç (@homemade.is.happiness) on

Samak je egipatska riječ za ribu. S obzirom na to da se ova zemlja nalazi između Mediteranskog i Crvenog mora, mnogi morski plodovi pripremaju se na razne načine u primorskim gradovima.

10. Gebna

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dietitian Houry Babahekian (@houry_dietitian) on

Jedna od najzanimljivijih stvari u vezi s egipatskom kuhinjom je raznovrsnost vrsta sireva, što je tradicija koja se održava od faraonskih vremena. Jedno od omiljenih jela ljeti je gebna, kombinacija bijelog sira i lubenice koja služi za rashlađivanje u vrućim danima.

11. Konafa

Egipćani su posebno ponosni na svoje slatkiše i deserte, ali je konafa uvjerljivo omiljena među sladokuscima. Ovo je jelo napravljeno od tankih peciva koja sliče na rezance i koja su potopljena u sirup, napunjena kremastim sirom i često posuta orašastim plodovima.

12. Shai (čaj)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Habibi_café&bar_Piešťany (@habibi_cafe_bar_piestany) on

Ovo nacionalno piće Egipta može se naći svuda – u trgovinama čaja, na odmaralištima pored autoceste, na brodovima, u tvrtkama. Služi se s velikom količinom šećera i postoje dvije osnovne vrste – čaj od zlatnog kosharyja (koji se služi na sjeveru zemlje s mentom) i crni saiidi čaj (koji se služi na jugu s raznim biljnim čajevima).

13. Sokovi

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Christy Gast (@christy_gast) on

U prošlom tisućljeću Egipat je izmislio veliki broj mješavina sokova od voća, cvijeća i graha, a među najegzotičnijim su sokovi od tamarinda, rogača, hibiskusa i orhideje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara