200. godina bajki braće Grimm: "Prolistajte" Crvenkapicu uz današnji Google Doodle

Screenshot: Google

GOOGLE je današnji Doodle odlučio posvetiti slavnim sakupljačima bajki, ali i akademicima, lingvistima i kulturnim istraživačima, braći Jacobu i Wilhelmu Grimmu. Na taj je način obilježena 200. obljetnica od izdavanja prvog sveska njihovih bajki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njihove su "Dječje i obiteljske priče", naime, izdane 1812. godine, a među njima se našla i "Crvenkapica" koju ćete pronaći i na današnjem Doodleu, koji se pobrinuo da priču prelistate do kraja prije nego stignete do daljnjih informacija o slavnoj braći.

Među pričama braće Grimm, preuzetim od njemačkih pripovjedača iz naroda, najpoznatije su svjetske bajke poput "Pepeljuge", "Mačka u čizmama", "Snjeguljice" ili "Ivice i Marice", a velik je broj još dodatno popularizirao Disney, čije su verzije ponešto izmijenjene i "ublažene".

Iako najpoznatiji upravo kao "braća od bajki", Jacob i Wilhelm bili su veliki jezikoslovci. Naime, ono što je ujedinilo njemački narod tog doba bio je zajednički jezik, a to je što su svojim djelima i radom oni željeli postići - stvaranje njemačkog identiteta.

Svjetska javnost većinom nije upoznata s činjenicom da su braća Grimm sastavila njemački rječnik Deutsches Wörterbuch, koji se  još uvijek smatra autoritetom za njemačku etimologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara