30 posto zagrebačkih muškaraca ima seksualnih problema

PRVO istraživanje o seksualnom zdravlju muškaraca u Hrvatskoj pokazalo je da seksualne probleme ima 30 posto zagrebačkih muškaraca.

Istraživački tim na čelu s Aleksandrom Štulhoferom, profesorom sociologije spolnosti i sociologije kulture, i dr. Hrvojem Tiljkom, specijalistom obiteljske medicine, proveo je u razdoblju od siječnja do travnja istraživanje na slučajno odabranom uzorku od 468 muškaraca između 20 i 60 godina.

Riječ je o nastavku studije koja je 2001. godine provedena na uzorku zagrebačkih žena, a cilj joj je bio ustanoviti raširenost seksualnih smetnji u muškoj populaciji Zagreba.

Rezultati istraživanja pokazuju da najveći broj ispitanih muškaraca muči prerana ejakulacija (24,7 posto), a slijede bol pri seksualnim kontaktima (7,6 posto), problemi s erekcijom (6,9 posto), odgođeni orgazam (5,8 posto) i nedostatak seksualne želje (3,5 posto).

Čak 51 posto ispitanika navelo je preopterećenost poslom kao glavni uzrok negativnog utjecaja na seksualni život, a 42 posto razmirice u vezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je seksualno zadovoljstvo muškaraca nešto veće nego kod žena. Ono je najizraženije kod muškaraca između 20 i 29 godina, a najmanje između 50 i 60 godina.

Zbog nedovoljnog broja homoseksualnih ispitanika studija nije odgovorila postoji li veza između seksualne orijentacije i seksualnog zdravlja.

U istraživanju ženskog seksualnog zdravlja pokazalo se da je istospolna orijentacija povezana s nešto višom razinom seksualnog zdravlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara