4 najveće greške koje rade mladi ljudi, a zbog kojih nemaju love

4 najveće greške koje rade mladi ljudi, a zbog kojih nemaju love
Foto: Instagram

MNOGI pripadnici generacije milenijalaca (rođeni od početka 1980-ih do sredine 1990-ih) nemaju baš savršene financijske navike. Istraživanje koje su proveli Business Insider i Morning Consult pokazalo je da čak trećina ispitanih milenijalaca financijski trenutno stoji lošije nego što su mislili da će stajati prije deset godina.

Uza sve vanjske čimbenike koji su možda utjecali na financijsko stanje "millenial" generacije, tome su pridonijele i neke financijske "pogreške". Business Insider je upitao stručnjake što to milenijalci krivo rade s novcem i ove četiri stvari su se pokazale kao ključne:

1. Bezbrižni pristup "o tom ću misliti kasnije"

"Ogromna pogreška koju milenijalci čine jest ta bezbrižan pristup prema novcu dok su mladi, a zatim se moraju uhvatiti u koštac s tim lošim navikama u kasnijim godinama, kada dostignu vrhunac u karijeri ili dobiju nasljedstvo ili neki drugi neočekivani novac", kaže Ashley Dixon iz Gen Y Planninga.

"Milenijalci odugovlače financijski", slaže se s njom i Yoni Dayan urednik Money Under 30. "Nažalost, taj mentalitet je teško slomiti jer će se tom logikom voditi čitavog života. Oni misle 'štedjet ću kasnije', a zapravo su trebali početi štedjeti jučer", kaže.

2. Životni stil fokusiran na potrošnju, a ne na štednju

"Ako kupujete, unajmljujete kuću, automobil, odjeću ili hranu tako da vam sav prihod odlazi na to, a ne preostaje vam ništa za uštedu, uvijek ćete trebati još novca ili se iskopavati iz dugova", kaže Ashley Dixon i dodaje da bi idealno bilo 20 posto dohodaka stavljati "na stranu" za štednju.

3. Zanemaruju kredite, odnosno svoju kreditnu sposobnost

"Milenijalci kao da nisu svjesni kredita i kreditne sposobnosti", kaže Dixon. "Ako niste kreditno sposobni, to vas može potopiti. Milenijalci moraju više misliti o tome i moraju početi misliti o tome sad da bi bili spremni na vrijeme kada odluče kupiti nešto veliko", smatra ona.

Istraživanje Money Under 30 pokazalo je da 36 posto milenijalaca i ne zna kakva je njihova kreditna sposobnost.

4. Nisu spremni za "hitne" troškove

Kad su iz Money Under 30 pitali milenijalce kako bi platili neočekivani trošak od 500 dolara (oko 3300 kuna), gotovo 20 posto njih je odgovorilo da bi morali tražiti pomoć od roditelja ili prijatelja. Dayan tvrdi da je to skoro pa tri puta više ljudi od ostalih generacijskih skupina u SAD-u.

"Milenijalci bi trebali odvojiti mali fond za te nepredviđene troškove tako da mjesečno odvajaju manju svotu, novca kako bi bili sigurni da imaju nešto čime bi mogli pokriti takve troškove", kaže Dayan.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara