5 milijuna kuna kazne za 5 minuta slave

5 milijuna kuna kazne za 5 minuta slave

SVI natjecatelji “Story SuperNova Music Talents” potpisali su ugovor po kojem će u idućih godinu dana o njima odlučivati Nova TV. Ne smiju prije vremena odustati, javno se ne smiju žaliti, nemaju pravo na novčane naknade, ne smiju sami odlučivati o poslovnim aktivnostima, ali ni o slobodnom vremenu. Ukoliko prekrše ugovor čeka ih kazna od 5 milijuna kuna.

Opečena slučajem Tironi, Nova TV ovaj put želi biti posve sigurna te je sa svim natjecateljima "Story SuperNova Music Talents" potpisala posebni ugovor. Marin Tironi je kao pobjednik showa za najboljeg televizijskog voditelja iznevjerio Novu TV te otišao na konkurentsku televiziju gdje sada vodi kviz "Upitnik".

Poučeni neugodnim iskustvom na Novoj TV s pravom se žele osigurati. Međutim, ugovor koji sadrži 17 točaka više je nego bezobrazan. Kako drugačije protumačiti odredbe koje s jedne strane mladim ljudima diktiraju čak i slobodno vrijeme, a s druge strane ne garantiraju im ništa više od pojavljivanja u gledanom showu ne tako gledane televizije.

"Slobodna Dalmacija" piše da svi oni koji su odlučili sudjelovati u projektu Story SuperNova Music Talents ” ne smiju odustati prije proglašenja pobjednika. Mladi natjecatelji dužni su se odazvati na svaki poziv organizatora i sudjelovati u projektu “na način, u vrijeme i u opsegu kako to odredi organizator”. Također u tom vremenu moraju biti na raspolaganju Novoj TV radi sudjelovanja u projektima koji uvijek ne moraju biti vezani uz “Story SuperNova Music Talents”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati nemaju pravo na novčanu naknadu. Ugovoru stoji da “naknade ostvaruju činjenicom da dobivaju priliku sudjelovati u projektu i na taj način postaju poznati TV gledateljima”. Ako dožive nezgodu vezanu uz projekt, organizator ne odgovara za nastalu štetu, a kandidati se odriču prava na potraživanje bilo kojeg oblika naknade štete. Ali, to nije sve. Glazbeni talenti moraju i izgledati kako je Nova TV zamislila. Trebaju zaboraviti tetovaže, majice s logom neke sportske marke, na odjeći ne smije biti ime ili lik neke zvijezde.

Strana ugovora koja kandidatima nešto "nudi" nije nimalo svjetlija. Nova TV obavezala da će u slijedećih pet godina glazbene karijere svim kandidatima biti ekskluzivni zastupnik. Televizija je uzela sebi pravo na dvadeset posto od ukupnih prihoda ostvarenih kroz glazbenu karijeru. Također može prenijeti pravo na neku treću osobu, kandidat je obvezan takvu odluku prihvatiti “bez daljnjih pitanja i suglasnosti”.

Po zadnjoj točki ugovora kandidati su se obvezali da su interesi producenta iznad njihova interesa. Također su pristali da ih producent smije snimati na video ili audio vrpcu sa ili bez njihova znanja.

Iako je, na kraju krajeva, svatko sam odgovoran za potpisivanje bilo kakvog ugovora, ne možemo se oteti dojmu da je Nova TV, najvjerojatnije zbog primjera svoje najveće zvijezde Marina Tironija, blago rečeno - otišla u drugu pravnu krajnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara