6. ZFF otvoren grotesknom francuskom komedijom "Rumba"

6. ZFF otvoren grotesknom francuskom komedijom "Rumba"

SINOĆ je svečano otvoren šesti po redu Zagreb Film Festival. Kino dvorana SC-a bila je pretijesna za sve znatiželjnike koji su željeli pogledati film francuskog redatelja Brune Romyja "Rumba". Pri početku službenog dijela otvorenja direktor festivala Boris T. Matić i producent Hrvoje Laurenta zahvalili su sponzorima, a na pozornicu se popeo i gradonačelnik Milan Bandić, neizostavna "posvuduša".

Nakon pozdravljanja svih prisutnih filmofila "palo" je još jedno u nizu obećanje: "Obećajem vam da ćemo se iduće godine, u 6. mjesecu svi zajedno naći u novom kinu Tuškanac, koji ćemo do tada obnoviti. Vjerujem da će ove godine pobijediti najbolji film, jer su u žiriju samo dame", poručio je karizmatični gradonačelnik. "Živi bili pa vidjeli" čuli su se povici iz gledališta. Cijelim SC-om vlada je odlična atmosfera koja se nastavila i nakon prikazanog filma. U predvorju kina bend je nastavio zabavljati vidno raspoložene posjetitelje gdje su se zadržali do iza ponoći. Ove godine bit će prikazano sveukupno više od osamdeset filmova sa svih strana svijeta.

Groteskna geg-komedija

U glavnom programu za nagradu Zlatna kolica u međunarodnoj konkurenciji natječe se jedanaest dugometražnih, petnaest kratkih igranih, dvanaest dokumentarnih filmova te deset novih hrvatskih filmova u programu Kockice. Uz  prikazanu "Rumbu" najavljivani film "Zagreb" Oktavijana Miletića iz 1943. godine nažalost nije prikazan, jer se poštanska pošiljka s filmom, greškom njemačke pošte, izgubila na putu do Zagreba, međutim Danijel Rafaelić iz Hrvatske Kinoteke obećao je da će zagrebačka publika film vidjeti do kraja festivala. Čast da otvori šesto izdanje Zagreb film festivala pripala je grotesknoj geg-komediji "Rumba", redateljskog trojca Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy čiji se prvi uradak, "Ledenjak", okitio "Zlatnim kolicima" na 3. Zagreb Film Festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njihov novi film, "Rumba" slovi kao jedan od favorita ovogodišnjeg Festivala pa se možemo samo nadati da će se ta pretpostavka pokazati pogrešnom. Dominique Abel i Fiona Gordon (koji su ujedno i glavni glumci) ove su godine posjetili Zagreb i vrlo simpatično najavili svoj uradak, ali ispalo je da je najava bila zabavnija od samog filma. "Rumba" priča o Domu i Fioni, izuzetno zaljubljenom bračnom paru koji živi idiličnim životom u provincijskom francuskom gradiću. Oboje su učitelji u lokalnoj osnovnoj školi, on tjelesnog odgoja, a ona engleskog jezika, a većinu svog slobodnog vremena provode plešući latinoameričke plesove, u koje su oboje strastveni zaljubljenici. Prilikom povratka s jednog natjecanja u latinoameričkim plesovima, na kojem su osvojili prvo mjesto, njihov automobil izlijeće s ceste dok pokušavaju izbjeći prilično nespretnog samoubojicu. U teškoj nesreći Fiona ostaje bez noge, a Dom zbog ozljede glave oboli od rijetke vrste amnezije, koja mu gotovo sasvim oduzima dugotrajno pamćenje. Njihova novostečena invalidnost dovodi do brojnih "misterbinovskih" situacija, a na kraju dobivamo toplu priču o sudbinskoj ljubavi koja nadilazi sve granice.

Bolek i Lolek

Pomalo morbidna priča i groteskne situacije jedini su razlog zbog kojega se ovaj film ne može opisati kao komedija za djecu do 12 godina, ali humor "Rumbe", koji se temelji isključivo na (većinom lošim) gegovima, u sjećanje priziva crtiće o Boleku i Loleku ili "A je to". Koje vjerojatno nitko ne želi gledati u formi dugometražnog filma. "Rumba" je mali, nezavisni filmić s tek nekoliko glumaca i praktički bez budžeta, koji izgleda da je prije rađen za obitelj i prijatelje nego za ozbiljnu publiku; njegova se cjelokupna radnja sastoji od nekoliko odraslih ljudi s viškom slobodnog vremena koji se glupiraju pred kamerom. Njihovi gegovi su prilično predvidljivi i već viđeni u serijama tipa "Benny Hill Show", a sladunjava ljubavna priča koja ih prati je zapravo samo kalup za jedno-i-pol-satni performans dvoje glavnih glumaca. Nadamo se da ovo nije najbolje što nam Zagreb film festival može ponuditi, odnosno da je "Rumba" u program upala samo na račun kredita koje su autori prije tri godine stekli "Ledenjakom". Pozivamo da ovih dana posjetite SC ili kino Europu jer sigurno nećete požaliti, a pritom ćete se i dobro zabaviti.

S.C./P.V.
Foto: ZFF

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara