7 razloga da s djecom posjetite biser Europe udaljen 370 kilometara od Zagreba

7 razloga da s djecom posjetite biser Europe udaljen 370 kilometara od Zagreba
Foto: 123RF

NEKADAŠNJE sjedište Habsburške monarhije, Beč je sačuvao svoju veličanstvenost i eleganciju. Danas su njegovi brojni parkovi i palače otvoreni za javnost. Ovaj grad možda nije očigledna destinacija za obitelji, ali postoje određeni muzeji, parkovi i vrtovi koji su odlični za obitelji s malom djecom. Lonely Planet je izdvojio sedam stvari koje možete raditi s djecom u Beču.

Prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej je razlog zašto mnogi posjećuju Beč. On zaista predstavlja enciklopedijsku kolekciju prirodnih čuda, koja su smještena u jednoj od palača blizanaca (preko puta njega se nalazi Muzej povijesti umjetnosti). Za povjesničare je najvažnija najstarija skulptura na svijetu, Venera iz Willendorfa. Djeca će, s druge strane, biti oduševljena izložbom dinosaura, koja uključuje nekoliko kompletnih fosila, kao i mehaničke reprodukcije u prirodnoj veličini. U ovom muzeju ćete naići na mnogo životinjskih primjeraka skoro svakog stvorenja koje možete zamisliti. Obratite pažnju, kolekcija je velika i bit će vam biti potreban cijeli dan pogledati je u cijelosti, bez žurbe.

Kuća glazbe

Kuća glazbe balansira između prikaza za odrasle (portreti poznatih skladatelja, predmeti iz njihovih života) i interaktivnih izložaka koje djeca vole: glazbeno stubište, na kojem svaka stepenica ima određeni ton, pa dok se penjete ili silazite, vi zapravo svirate. Tamo možete vidjeti i šarmantnu virtualnu postavku dirigenta, gdje Zubin Mehta, dirigent Bečke filharmonije, razgovara s vama i pomaže vam voditi njegov orkestar. Ako ne budete dobar dirigent, glazbenici će odustati i mrzovoljno će vas gledati.

Španjolska škola jahanja

Ako vaša djeca vole konje, obavezno pogledajte poznati show Španjolske škole jahanja ili pak uzmite sate jahanja. Iskoristite priliku i pogledajte Lipicance u akciji, vidite ih kako plešu i skaču, ali morate rezervirati karte ranije. Ovi show programi su redovito rasprodani i redovi za kupovinu karte na dan predstave su dugi i po nekoliko uličnih blokova.

Dječji muzej Zoom

Ovaj muzej morate rezervirati prije nego što stignete u Beč. Za razliku od drugih muzeja, on nema otvorene izložbene prostore kroz koje možete lutati, ali vam nudi seriju tematskih radionica koje pratite uz osoblje muzeja. Oni vode djecu kroz tematske radionice koje izaberete (ljudsko tijelo, oceani, animacija itd.) koje su podijeljene po starosnim grupama djece. Ulaz se plaća i ulazi se u određeno vrijeme. Karte za ovaj muzej su redovito rasprodane, zato ne zaboravite rezervirati na vrijeme.

Kuća mora

Privatni muzej Kuća mora izgrađen je u bivšoj nacističkoj kuli za zračni napad, napravljen je tako da izdrži savezničku pucnjavu. Betonska kula je dom iznenađujućoj količini raznih vodenih i kopnenih životinja. Donji katovi uključuju stakleni tunel koji vam omogućava šetati kroz ogromni rezervoar, dok raže i morski psi krstare sa svih strana. Izložba je velika, ali i skupa. Za djecu je posebno zanimljiv otvoreni prostor na dva kata koji je isprepleten mostovima, kao i otvorenim prostorom po kojem se ptice, majmuni i šišmiši kreću slobodno.

Bečki zoološki vrt

Najstariji zoološki vrt na svijetu počeo je s radom davne 1752. godine. Danas u njemu možete vidjeti preko 700 različitih vrsta životinja. Ovaj vrt se prostire na površini od 42 hektara, nalazi se u blizini Schönbrunn dvorca. Ako odlučite posjetiti zoološki vrt, možete prisustvovati specijalnim predstavama i možete hraniti različite životinje, poput slonova, morskih lavova, pingvina, vukova i tigrova. Ulaz za ovaj vrt je skup, pa bi najbolja odluka bila da mu posvetite cijeli dan.

Prater park i Veliki kotač

Prater park je sagrađen 1896. godine, ali aktualna verzija parka datira iz 1947. godine. Prater je odličan za šetnju, ali posjeduje i zabavni park s preko 250 zabavnih atrakcija, Muzej čokolade i jahanje konja, tako da vam tamo sigurno neće biti dosadno.

Nekoliko dodatnih savjeta

Postoje dvije gradske karte koje su dostupne za turiste "Vienna City Card" i "Vienna Pass". One nude dugačak popis pogodnosti, ali ne mogu se baš iskoristiti za obitelji. Ove karte su skupe, a najveći benefit je besplatan javni prijevoz. Ako planirate posjetiti samo dvije turističke atrakcije dnevno (što može biti i previše kad putujete s djecom), ove karte vam neće mnogo pomoći.

Još jedna korisna stvar: Karte kupite online, ovo vrijedi i ako stojite u redu za iste. Možete preskočiti duge redove tako što ćete kupiti svoju kartu vašim mobitelom. Tada jednostavno preskočite red, odete do ulaza, pokažete QR kod i ulazite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara