99 posto sigurni: NASA otkrila život na Marsu?

Foto: Shutterstock

AMERIČKA svemirska agencija NASA navodno je otkrila život na Marsu još 70-ih, a to tvrdi međunarodni tim matematičara i znanstvenika.

Neurofarmakolog i biolog Joseph Miller u svoje je nalaze toliko siguran da tvrdi kako uopće nije potrebno slati ljudske ekspedicije na Mars, prenosi Discovery News.

"Na osnovu svega što smo dosad utvrdili, mogu sa 99 postotnom sigurnošću reći da tamo ima života. Konačni bi dokaz bila video snimka marsovske bakterije. Trebali bi poslati mikroskop da vide kako se bakterija kreće", rekao je Miller.


Znanstvenici su ponovno prošli kroz 36 godina stare podatke o misiji čiji je cilj bio detekcija života na crvenom Planetu. 1976. dva Viking landera prikupila su i obradila podatke, a znanstvenici su se tada složili da je otkrivena isključivo geološka, ali ne i biološka aktivnost. 

Novi pristup rezultirao je i drugačijim rezultatima, a ideja je bila da se rezultati prouče s čisto numeričke strane. Otkrivena je korelacija između kompleksnosti rezultata starog eksperimenta i zemaljskih bioloških podataka. Tvrde da je tako visok stupanj reda više karakterističan za biološke nego za čisto fizičke procese.

Kritičari ove metode tvrde da još uvijek nije dokazana efikasnost razlikovanja bioloških i nebioloških procesa na Zemlji pa je prerano donositi zaključke.

Iako nisu neoborivi, Miller kaže da su nalazi dodatni dokaz koji ruši općeprihvaćene teorije da Viking nije pronašao život na Marsu.

Možda konačni odgovor dobijemo kada u kolovozu, na površinu Marsa sleti Marsov znanstveni laboratorij, rover nazvan Curiosity, koji teži gotovo jednu tonu i petsto kilograma, a ono po čemu je specifičan jest to da ga pokreće radioizotopni termoelektrični generator (RTG), baš kao i Viking 1 i Viking 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara