Alkosi će biti oduševljeni: Uskoro bi se mogli opijati bez mamurluka

Ilustracija: Shutterstock

BRITANSKI znanstvenici predvođeni profesorom Davidom Nuttom s Imperial Collegea u Londonu, identificirali su pet komponenti koje imitiraju pozitivne učinke alkohola, a ideja je neutralizirati nuspojave alkohola kao što su agresija, ovisnost ili mamurluk.

U konačnici, to bi moglo rezultirati pićem koje bi zamijenilo klasični alkohol ili dodacima alkoholnim pićima koji bi neutralizirali neželjene učinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je riječ o revolucionarnom otkriću, u kategoriji e-cigareta koje su unijele revoluciju u način konzumiranja duhana", rekao je za BBC David Nutt, jedan od vodećih britanskih neurofarmakologa.

Nutt je prije nekoliko godina privukao pažnju svjetske javnosti studijom objavljenom u uglednom medicinskom časopisu "Lancet" u kojoj je ustvrdio da je alkohol štetniji od kokaina i duhana.

"Alkohol je jedna od najstarijih i najopasnijih droga, odgovorna za smrt 2,5 milijuna ljudi godišnje. To je viša smrtnost nego u slučaju AIDS-a ili malarije. Naime, alkohol je toksičan za sve organe, a u prvom redu za jetru, mozak i srce", napisao je Nutt u kolumni za Guardian.

Nutt tvrdi da u ovom trenutku nedostaju financijska sredstva koja bi omogućila daljnja istraživanja, a tvrdi i kako je industrija alkohola zainteresirana, ali ne žele se upuštati u ulaganja sve dok ne postanu sigurni da izum neće ugroziti njihovu prodaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara