Biste li se složili? Evo koje su droge najopasnije po korisnika i društvo

Foto: Drug harms in the UK/The Lancet, Shutterstock

VEĆINA će se ljudi složiti da su neke droge opasnije, štetnije i gore od drugih, no britanska studija mnoge bi po pitanju tog prosuđivanja mogla iznenaditi.

Državne vlade, kad su u pitanju droge, kriminalne i društvene zakone stvaraju prema klasifikaciji štetnosti tih droga, stoga je studija objavljena u The Lancetu prije tri godine zanimljiva jer donosi neke zaključke koje ne bismo očekivali.

Tim istraživača predvođen profesorom Davidom Nuttom, bivšim glavnim savjetnikom britanske vlade za pitanja o kriminalnoj konzumaciji i trgovini droge, razgovarao sa stručnjacima te od njih tražio da poredaju 20 droga, legalnih i ilegalnih, ovisno o tome koliko štete onima koji ih izravno konzumiraju, zatim širem društvu i zdravlju, koliko je vjerojatno da će izazvati ovisnost, kolika je stopa kriminala povezana s njima te kakav je njihov utjecaj na državnu ekonomiju.

Ono što najviše začuđuje jest to što je alkohol, kao potpuno legalna supstanca, na prvom mjestu štetnosti po onoga tko ga konzumira, ali i po društvo oko njega. Nakon alkohola slijede heroin i crack, zatim metamfetamin, kokain i duhan. Kanabis se našao na osmom mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara