Arheolozi otkrili najraniji primjerak čovjeka s karcinomom

Foto: Shutterstock

BRITANSKI arheolozi pronašli su najstariji potpuni primjerak ljudskog bića s metastazirajućim karcinomom, te se nadaju da će im to otkriće pružiti nove informacije o toj bolesti.

Istraživači sa sveučilišta Durham i Britanskog muzeja otkrili su dokaze o postojanju karcinoma koji se raširio po cijelom tijelu na 3.000 godina starom kosturu pronađenom 2013. u grobnici u Sudanu.

Analizirajući kostur dobili su jasnu sliku lezija na kostima koja je pokazala da se karcinom proširio i prouzročio tumore na mnogim kostima, među kojima na kralježnici, rebrima i bedrenoj kosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o kosturu odraslog muškarca, između 25 i 35 godina u trenutku smrti. Pronađen je na arheološkoj lokaciji Amara West u sjevernom Sudanu, na Nilu, 750 kilometara nizvodno od Kartuma.

Znanstvenici sada jedino mogu nagađati što je prouzročilo karcinom kod tog mladog čovjeka, a mogući su uzroci kancerogeni čimbenici iz okoliša, poput dima od šumskih požara, genetski čimbenici ili zarazne bolesti poput shistosomijaze, bolesti koju uzrokuju paraziti. Ta bolest pogađa Egipat i Nubiju još od 1500. godine pr. Krista, a sada se zna da kod muškaraca uzrokuje karcinom mjehura i grudi.

Analize DNK u kosturima i mumijama kod kojih je dokazano postojanje karcinoma može pomoći u analizi mutacija specifičnih gena za koje se zna da su povezane s određenim tipovima karcinoma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara