Bijeli Hollywood: Filmovi ne odražavaju rasnu raznolikost

Foto: Press

HOLIVUDSKI filmovi daju nedovoljno prostora nebjelačkim etničkim skupinama koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama, stvarajući na filmu posve drugačiji prikaz svijeta od stvarne demografske slike današnjeg SAD-a, pokazala je najnovija studija.

Studija koju je provelo Sveučilište Južne Kalifornije pokazala je da su Hispanoamerikanci, koji čine više od 16 posto stanovništva SAD-a, u holivudskim blockbusterima lani igrali samo 4,9 posto govornih uloga. Crnci su se pojavili u ukupno 14,1 posto uloga, a u 17 posto filmova njihovi likovi nisu imali niti jednu repliku. Studija je obuhvatila gotovo četiri tisuće filmskih uloga u stotinu filmova koji su u 2013. ostvarili najveće prihode na kinoblagajnama.

Iako je u 2014. britanski redatelj Steve McQueen postao prvi crnac koji je dobio Oscara za film "12 godina ropstva", studija je pokazala da je broj tamnoputih likova na velikom platnu danas tek 1,1 posto veći nego 2007., prenosi britanski BBC.

Također, ukoliko je redatelj filma crnac, veća je vjerojatnost da će u njemu biti više crnih glumaca, dodaje se u studiji. "Veća rasna diversificiranost u redateljskoj stolici može utjecati na ono što gledamo na velikom ekranu", navode autori studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 2007. do 2013. nije zabilježena "značajnija promjena" od minimalno 5 posto u stopi učestalosti pojavljivanja različitih rasnih ili etničkih skupina u popularnim filmovima, pri čemu su Hispanoamerikanci "očigledno najnezastupljenija" rasna ili etnička skupina.

Iako se pripadnici te manjinske skupine pojavljuju u najmanjem broju filmskih uloga, Hispanci su u prošloj godini kupili četvrtinu ukupnog broja prodanih kino-karata u SAD-u, a njihova je kupovna moć procijenjena na oko jedan bilijun dolara.

Unatoč promjeni u demografskoj slici Amerike, "filmovi još uvijek prikazuju homogeniziranu sliku svijeta", upozorava izvješće. "U stvarnosti, gotovo polovica američke djece mlađe od pet godina nije bijele puti, što pokazuje da su i sadašnje i buduće filmske publike daleko diversificiranije nego je to prikazano na velikim ekranima", dodaje se.

Izvješće je pokazalo i da su Latinoamerikanke u filmovima daleko seksualiziranije prikazane od ostalih etničkih skupina: više od 37 posto hispanoameričkih likova je ili posve razodjeveno ili odjeveno tek djelomično. "To pokazuje kako postojeći kulturni stereotipi i dalje utječu na način na koji su likovi različita podrijetla prikazani na filmu", zaključuje se u studiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara