Kako su sukobi u Gazi podijelili Hollywood

Foto: Guliver Image/Getty Images

U PITANJU je vjerojatno jedan od posljednjih tabua u Hollywoodu.

Sukobi Izraela i Palestine podijelili su slavne, a u proteklih nekoliko tjedana javio se velik broj onih koji nisu uspjeli prešutjeti ono što misle i napravili nezamislivo: kritizirali Izrael, piše Guardian.

Nakon kritike stigle reakcije

Od Rihanne i Selene Gomez do Javiera Bardema i Penelope Cruz, mnoge su zvijezde javno progovorile o sukobu u Gazi, vjerojatno pritom prouzročivši ljudima u svojoj PR mašineriji srčane udare. Ti su komentari, s druge strane, izvali reakcije "teškaša" industrije, kao što su Jon Voight, Joan Rivers i Howard Stern.

"Moje je ime Jon Voight i više sam nego ljut", napisao je slavni glumac u otvorenom pismu za Hollywood Reporter proteklog vikenda. "Muka mi je slušati kako ljudi poput Penelope Cruz i Javiera Bardema potiču antisemitizam diljem svijeta i pritom nemaju pojma koliko su štete izazvali", dodao je.

Takva je bila njegova reakcija na pismo koje je potpisalo više od 100 španjolskih umjetnika, uključujući Cruz i Bardema, u kojem se Izrael optužuje za genocid u napadu protiv Hamasa.

Hollywood ima jake veze s Izraelom, piše Guardian, zbog čega se liberalni Židovi poput Stevena Spielberga i Barbare Streisand ujedinjuju s konzervativcima koji nisu Židovi, kao što je i spomenuti Jon Voight, inače i otac Angeline Jolie.

Povlačenje i isprike

Ipak, čini se da je nedavno bombardiranje i civilne žrtve u Gazi natjeralo razne ljude da progovore, ali neki od njih ubrzo su se i povukli. Glumci Mark Ruffalo i Wallace Shawn, glazbenik Roger Waters i redatelj Jonathan Demme primili su brojne uvrede na svoj račun otkad su iznijeli svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim da je ovo politiziranje ili biranje Palestine ili Hamasa. Mislim da se radi o oduzimanju života nedužnima i uništavanju kulture. Nikad se nisam sramio svojeg pacifističkog stava, još od '60-ih kad sam bio hippie", kazao je Demme, redatelj klasika "Kad jaganjci utihnu". S druge strane, vrlo je oprezan bio Jon Stewart koji je kazao: "Propitivati humanost izraelske politike ne znači ujedno i biti za Hamas".

Prije dva tjedna Rihanna je tweetala #FreePalestine za svojih 36 milijuna sljedbenika, da bi samo osam minuta nakon toga tweet izbrisala. Izvor blizak pjevačici kazao je da je ona "za mir" i da ne bira strane.

Cruz i Bardem također su se djelomično povukli, objavljujući izjave u kojima žele pojasniti da imaju jako puno poštovanja za ljude u Izraelu, oplakuju njihove gubitke i žele mir u regiji.

Joan Rivers, komičarka veteranka, javno je ismijala 22-godišnji Selenu Gomez koja je također izrazila podršku Palestincima. "Gdje je išla na faks? Pitajte je zna li kako se piše 'Palestinac'", kazala je.

"Pričaj o bilo čemu političkom u Hollywoodu. Osim o Gazi"

Russell Brand i Sean Hannity izmijenili su niz uvreda: nakon što je britanski komičar Foxovog voditelja prozvao teroristom zbog načina na koji je ispitivao gosta Palestinca u emisiji, Hannity mu je odgovorio da je "glupi glumac koji ne može naći posao i kojem je jedini uspjeh bio brak s Katy Perry".

Ipak, jako je puno onih koji šute i čija šutnja u ovom slučaju ustvari govori jako puno, piše Guardian i nastavlja: "Kad se uzme u obzir da su spomenuti Spielberg ili Streisand gorljivi zagovornici Izraela, a da se dosad nisu oglasili po ovom pitanju, šutnja je glasnija od riječi. Jewish Journal napisao je: 'Najpoznatiji i najveći zagovornici Izraela najmanje su aktivni. Spremni su podržavati Izrael kad je sve mirno, ali nestaju kad se stvari zahuktaju'".

S druge strane, Hollywood Reporter napominje da je ovo sve skupa potvrdilo prvo pravilo Hollywooda: Pričaj o bilo čemu političkom u Hollywoodu. Osim o Gazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara