Bill Gates: Zabrinut sam zbog razvoja umjetne inteligencije

Bill Gates: Zabrinut sam zbog razvoja umjetne inteligencije

Foto: Guliver Image/Getty Images

BILL GATES posljednji je u nizu poznatih iz svijeta tehnologije koji je izrazio svoju zabrinutost oko evolucije umjetne inteligencije u budućnosti, iako misli da će proći "desetljeća" prije nego što će superinteligentni strojevi predstavljati prijetnju ljudima.

Ovim svojim upozorenjem pridružio se Elonu Musku i Stephenu Hawkingu koji su već napominjali da bi AI mogla označiti kraj čovječanstva, a kazao je to za vrijeme sudjelovanja u Redditovom segmentu Ask Me Anything.

"Ja sam u taboru onih zabrinutih zbog super inteligencije. Prvo će strojevi umjesto nas obavljati poslove i neće biti super inteligentni. To bi trebalo biti pozitivno ako to dobro sprovedemo. A nekoliko desetljeća nakon toga inteligencija je dovoljno jaka da počinje predstavljati problem. Slažem se s Elonom Muskom i nekim drugima po ovom pitanju i ne shvaćam zašto ljudi nisu zabrinuti zbog ovoga", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musk je u nekoliko navrata govorio o opasnostima koje predstavlja umjetna inteligenciji, između ostalog i obraćajući se studentima MIT-a u listopadu prošle godine: "Moramo biti oprezni kada je u pitanju umjetna inteligencija. Ona je najveća prijetnja našoj egzistenciji. S njom prizivamo demone", rekao je osnivač Tesla Motorsa i naglasio potrebu osnivanja regulatornog tijela na američkoj i međunarodnoj razini.

"Znate one priče u kojima lik s pentagramom i svetom vodom tvrdi da može kontrolirati demona, ali to na kraju ne ispadne tako", našalio se Musk koji je prošlog kolovoza izjavio i da su "super inteligentni roboti potencijalno veća opasnost od nuklearnog oružja".

A u intervjuu u prosincu Stephen Hawking poručio je: "Primitivni oblici AI koji već postoje pokazali su se vrlo korisnima. Ali mislim da bi daljnji razvoj mogao označiti kraj čovječanstva", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara