Britanski Daily Mail: Dubrovnik je anđeo Jadrana

Foto: Karmen Denac/Index HRfoto; Screenshot: Daily Mail

SVAKE godine u ovo vrijeme u stranim medijima pojavljuju se hvalospjevi posvećeni Hrvatskoj, a grad koji se najviše spominje je Dubrovnik.

Tako je i britanski Daily Mail posvetio tekst "biseru Jadrana". Jedinu kritiku Britanci su uputili cruiserima koji svakodnevno opsjedaju grad.

"Prije 22 godine Dubrovnik je bio pod stalnim napadima s kopna i mora tijekom Domovinskog rata. Danas je ovaj drevni dan također predmet dnevne opsade. Ne od strane neprijateljske srpske artiljerije, nego, naravno, pod opsadom hordi željnih turista. Tijekom užurbanih dana nekoliko tisuća turista izlije se iz svojih cruisera. Teku uskim gradskim kamenim ulicama", piše Daily Mail.

Kada turisti s cruisera pokupe svoje suvenire i odu, u gradu ostaje mjesta za one koji ostaju dulje. "Oni imaju slobodu istražiti što još Dubrovnik nudi. Bilo gdje u radijusu od nekoliko kilometara naći ćete zgodne hotele na obali ili vile. Da, rat je donio razaranje većini građevina u okolici, ali one su renovirane i obnovljenje", piše list.

Iako turisti mogu uživati u svojim hotelima i resortima, Daily Mail piše kako bi bilo šteta propustiti sve što nudi dubrovačka okolica pa tako izdvaja poluotok Pelješac kao popularnu obližnju destinaciju "posvećenu kultiviranju vina i kamenica" i Ston: "Brda koja gledaju na malo selo Ston u razini su s ogromnim zidinama napravljenim kako bi se spriječilo osvajače u potrazi za bijelim zlatom, kako se nazvala sol. Pola kilometra dalje nalazite se na rubu vode, u Malom Stonu. Prvo vas brodom odvedu na plutajuću platformu gdje ispred vas otvore svježe kamenice i dagnje, netom izvađene iz mora. Onda vas odvedu natrag na mol gdje vam ispod mreža i drevnih ciglenih lukova posluže gregadu i Pošip, bijelo vino proizvedeno od grožđa s obližnje Korčule".

Daily Mail piše kako je ovo područje izbjeglo prokletstvo velike izgrađenosti i navodi kako je "nedostatak pješčanih plaža možda ipak bio blagoslov".

Naravno, danas je nemoguće pisati o Dubrovniku, a ne spomenuti "Igru prijestolja": "U posljednje vrijeme stigla je nova vrsta turista koja posjećuje lokacije gdje se snima blockbuster TV serija 'Igra prijestolja'. Rezultat toga je sretan brak između prošlosti i sadašnjosti, u okruženju gdje su ožiljci rata sada nevidljivi i višak komercijalizma tek treba ostaviti svoj trag".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara