Deset izuma za koje nije bilo mjesta u svijetu tehnologije

Deset izuma za koje nije bilo mjesta u svijetu tehnologije

Foto: Popular Science

ŽIVOT u 2013. godini i nije toliko drugačiji od života u 1980-im godinama.

Nema letećih automobila, nema gradova na lebdećim oblacima, nema teleportacije ni međuzvjezdanih putovanja. No, napredna tehnologija i hrpa malih gadgeta olakšavaju nam svakodnevicu;  mobiteli, GPS sustavi, brzi interneti, hladnjaci koji se ne zamrzavaju, jeftine aviokompanije te baterije s dužim životnim vijekom samo su neki od njih.

A zatim su tu i izumi koji nikad nisu zaživjeli ni zablistali u punom sjaju.

Poteškoća predviđanja budućnosti leži u tome što se obično takva predviđanja temelje na tehnologiji prisutnoj u sadašnjosti. Kada je, primjerice, Jules Verne pisao roman "Pariz u 20. stoljeću" 1863. godine, zamislio je Pariz kao grad staklenih nebodera, brzih vlakova, automobila na benzin te svjetske mreže "telegrafske" komunikacije. No, njegov je lik i dalje pisao perom umočenim u tintu.

Popular Science prisjetio se izuma o kojima su pisali 1980-ih godina te ih tada vidjeli kao revolucionarne, a danas ih u svakodnevnoj uporabi nema nigdje u svijetu.

1. Alarm na aktovci

"Ukoliko vam kradljivac ukrade aktovku, samo pritisnite aktivacijsku tipku, a iz aktovke će tada početi izlaziti crveni dim i izuzetno prodoran zvuk alarma", pisali su 1983. Biznismeni su u to vrijeme bili mnogo više zabrinuti zbog posljedica do kojih bi moglo doći ako im netko ukrade aktovku, dok su one danas zamijenjene laptopima stoga potrebe za alarmom opremljenim aktovkama nema, iako one zaista postoje i danas.



2. Automobili s vratim poput krila galeba

Godine 1984. pisali su o Nissanovom eksperimentalnom modelu NX-21 čija su se vrata otvarala poput krila galeba. Prva takva vrata pojavila su se na Mercedesovom modelu 300SL iz 1952., a proslavio ih je De Lorean u kultnom filmu "Povratak u budućnost". Ipak, vrata automobila diljem svijeta danas se otvaraju na drugačiji način jer je kod ovakvih vrata ustanovljeno više mana nego prednosti.



3. Prsluk sa zvučnicima


Slušati glazbu ili radio na slušalice tijekom upravljanja motociklom zabranjeno je, stoga se neki izumitelj dosjetio napraviti prsluk u kojem su integrirani zvučnici kako bi i vozači na dva kotača mogli uživati u glazbi. No, tijekom vremena izmišljeni su drugi elektronički komadi odjeće koji su ovaj izum u potpunosti istisnuli s tržišta, kao što su primjerice grijane jakne i rukavice za motoriste, koje se napajaju strujom iz akumulatora vozila.



4. Električni otirač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je otirač zapravo samo skupa i komplicirana verzija standardnog otirača za cipele kakvog ima većina kućanstava diljem svijeta. No, u ovom slučaju umjesto da svoje noge brišete u otirač, dovoljno je da samo na njega stanete, a on obavi posao umjesto vas. Ipak, to se nije pokazalo kao dovoljan razlog da ovaj izum uspije i donese bogatstvo svom tvorcu.



5. Prilagodljiv automobil

Ital Design je zamislio automobil koji bi se prilagođavao prema potrebama vlasnika; u jednom bi trenu mogao biti kombi, a u drugom nešto poput sportskog automobila za elegantniju vožnju. Ta ideja nikad nije naišla na dovoljno plodno tlo da bi se zaista razvila iako je mogućnost da se nešto tako funkcionalno razvije zaista postojala.



6. Vibrirajuća sauna

Mnogi su izumi u '80-im godinama bili kombinacija već postojećih izuma. Vibrosaun je tako bio uređaj u kojem ste se mogli znojiti kao u pravoj sauni, ali i slušati glazbu te ležati na vibrirajućoj podlozi. Iz današnje perspektive, Vibrosaun izgleda kao stroj kojeg bismo prije pronašli u rehabilitacijskom centru nego u nečijem dnevnom boravku.



7. Kartica za sve

Kartica, dimenzijama malo veća od današnje kreditne, imala je sebi malu tipkovnicu poput one na mobitelu, a služila je kao bankovna kartica, kao sigurnosni ključ, a mogla se koristiti i za plaćanje parkinga te kao telefonska kartica u javnim telefonskim govornicama. Ono što je prije tridesetak godina bilo zamišljeno kao svjevrsni "smartcard", danas utjelovljuje smartphone.



8. Kuće u obliku kupola

Popular Science o njima je pisao 1981. godine. Takve kuće trebale su imati napredni pasivni i aktivni sustav grijanja, a za gradnju takvih domova bilo je potrebno manje materijala nego za standardne obiteljske kuće. No, unatoč tim prednostima, kuće u obliku kupola nikad nisu uspjele preuzeti vodstvo od tradicionalnih kuća građenih pod pravim kutevima.



9. Sve-u-jednom

Prije 30 godina pisali su o "AM-FM radio prijemniku s playerom za mikrokasete, digitalnim satom, kalkulatorom i budilicom koji ti stane u dlan". U to vrijeme mikrokasete su se koristile uglavnom u diktafonima, a danas su gotovo potpuno nestale s tržišta. Izumitelji ovog gadgeta već su tada predvidjeli razvoj tehnologije koja sve potrepštine može sabiti na veličinu dovoljno malu da stane na dlan korisnika.



10. Prethodnik Google Glassa

Uređaj sličan Google Glassu predstavljen je još 1980-ih godina, no nije se proslavio. Radilo se o malom zaslonu veličine 2,5 centimetra s LED diodama, a nešto slično Google će pustiti u prodaju vjerojatno početkom iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara