Dosadna ambalaža: Pravi korak prema smanjenju broja pušača

Foto: Shutterstock

STANDARDIZIRANA ambalaža cigareta donijet će velike promjene pušačkih navika diljem svijeta.

Zavod za javno zdravstvo Velike Britanije javlja da su pozitivni učinci standardiziranog dizajna ambalaže cigareta očigledni i nepobitni. Značajno smanjenje potrošnje cigareta zabilježeno je i u Australiji nakon što je uvedeno standardizirao pakiranje cigareta. Točnije, rezultati mjerenja koje se provodi od 2012. pokazuju da je u tom razdoblju pušenje cigareta u najbržem opadanju u zadnjih 20 godina.

Standardizirano pakiranje povećava učinak zdravstvenih upozorenja koja se nalaze na kutiji cigareta, a istovremeno čini kutije cigareta i manje atraktivnima, posebice mlađoj populaciji pušača, jer nije istaknut dizajn brenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uklanjanje agresivnog brendiranja znači i nestanak snažnog marketinškog alata, što baca potpuno novo svjetlo za proizvođače i oglašivače povezane s duhanskim proizvodima, odnosno potpuno mijenja dosadašnji marketing duhanskih proizvoda.

Istraživanja ove problematike pokazuju da standardizirani način oblikovanja kutija cigareta zaista utječe na ponašanje pušača, i u konačnici dovodi do smanjenja pa i prestanka pušenja.

Krovne svjetske zdravstvene institucije složne su u namjeri da se praksa standardiziranja cigaretnog pakiranja postupno uvede u što više zemalja svijeta s ciljem smanjenja broja pušača. Postizanju tog cilja prethodi dug proces donošenja mjera i provođenja kampanja upoznavanja s dobrobitima standardiziranog pakiranja cigareta, po uzoru na Australiju, koja je ove mjere, prva u svijetu, uvela još u prosincu 2012. godine.

"Potreba za ozakonjenjem standardiziranog pakiranja za sve duhanske proizvode nesporna je, a to potvrđuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da će ova praksa imati dugoročne dobrobiti za društvo u cjelini. Raduje nas činjenica da će se Vlada što prije angažirati pri uvođenju standardizirane ambalaže duhanskih proizvoda", poručila je izvršna direktorica Britanske zaklade za plućna oboljenja, dr. Penny Woods.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara