Evo vam još jedan razlog da prestanete pušiti

Ilustracija: Shutterstock

OSOBAMA koje su prestale pušiti popravlja se raspoloženje, pokazalo je novo istraživanje po kojem je učinak prestanka pušenja odgovarao poboljšanju mentalnog zdravlja koje se postiže uzimanjem antidepresiva.

"Glavna je poruka da se ljudi, kada prestanu pušiti, bolje osjećaju nego dok su pušili", kazao je voditelj tima britanskih znanstvenika sa sveučilišta Oxford Paul Aveyard.

"Kad se radi o pušačima s mentalnim problemima za kliničare poput mene često postoji osjećaj da im uskraćujemo način da se nose sa stresom".

"No zapravo pomažemo tim ljudima da se osjećaju bolje", kaže Aveyard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postoji "ukorijenjeno vjerovanje u našoj kulturi da pušenje 'umiruje živce' i može pomoći ublažavanju stresnih situacija", kaže psihijatar Benjamin Le Cook iz Saveza za zdravlje Cambridgea u Somervilleu.

Opće je poznato da prestanak pušenja spašava živote no gotovo je nemoguće utvrditi specifične zdravstvene probleme koje uzrokuje pušenje ili probleme koje sprječava prestanak pušenja, zbog drugih razlika koje postoje među pušačima i nepušačima i koje bi mogle utjecati na zdravlje.

Baš zbog toga drugi stručnjaci smatraju da glavnu tezu istraživanja da je prestanak pušenja koristan kao i lijekovi treba dodatno istražiti.

Britanski znanstvenici su do svojih zaključaka došli nakon što su proučili rezultate 26 ranijih istraživanja o prestanku pušenja osoba koje su prosječno pušile 20 cigareta dnevno. U svim istraživanjima procjenjivano je stanje mentalnog zdravlja dok su još pušili te šest mjeseci nakon prestanka pušenja.

U usporedbi s pušačima istraživanjem je utvrđeno da se kod osoba koje su prestale pušiti bilježio pad tjeskobe, depresije i stresa te poboljšanje psihološke kvalitete života.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British medical journal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara