Evo zašto bi svi trebali pročitati "Harryja Pottera"

Evo zašto bi svi trebali pročitati "Harryja Pottera"

Foto: Press 

TIM ZNANSTVENIKA sa Sveučilišta u Modeni u Italiji proveo je istraživanje o utjecaju knjiga o Harryju Potteru na djecu, ali i na odrasle, te došli do zaključka da nas ovakva vrsta štiva čini manje sklonima predrasudama i stereotipima.
 
Istraživanje je provedeno kroz tri odvojene studije, a jedna od njih provedena je u 34 osnovne škole. Učenici su podijeljeni u dvije grupe: jedna je grupa čitala dijelove romana u kojima se likovi susreću s raznim predrasudama, a druga je grupa čitala dijelove u kojima su događaji i dijalozi više neutralni. 
 
Na kraju su stavovi učenika uspoređeni i zaključeno je da su mališani koji su čitali dijelove "Harryja Pottera" u kojima ima predrasuda i stereotipa uvelike promijenili svoje stavove o diskriminaciji svojih vršnjaka.
 
Utjecaj književnosti na odrasle manji je, ali ne i zanemariv
 
Slična je studija provedena i u srednjim školama, u kojima je diskriminacija više izražena, posebno homofobija i rasizam, a najviše maltretiranja doživljavaju učenici homoseksualne orijentacije, te među engleskim studentima, s fokusom na diskriminaciji izbjeglica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Istraživanje je pokazalo da starije osobe teže mijenjaju svoje stavove, što je očekivano, a Harry Potter u ovom je slučaju bio manje djelotvoran, vjerojatno zbog toga što se stariji teže identificiraju s fiktivnim likovima.
 
No, uočene su promjene u stavovima, na koje su utjecali i pozitivni, ali i negativni likovi iz romana. "Ljude grade svoje stavove ne samo na temelju pozitivnih osobina lika, nego i kada se distanciraju od negativaca", objašnjava voditelj istraživanja rezultate studija koji su objavljeni u magazinu Journal of Applied Social Psychology.
 
Iako, naravno, na oblikovanje mišljenja i stavova, utječe sredina, odnosno odgoj i mediji, ovo je istraživanje (još jednom) potvrdilo da je pozitivan utjecaj književnosti velik, i u djetinjstvu, ali i u odrasloj dobi.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara