Festival novog cirkusa: Katalonski akrobati osvojili Zagreb

Foto: Press

PUBLIKA Zagrebačkog kazališta mladih u utorak je toplim višeminutnim pljeskom ispratila pretposljednju izvedbu predstave „Cru“ španjolsko-francuske akrobatske skupine Fet a Mà.

Nakon desetogodišnjeg zajedničkog rada cirkuski umjetnici Marta Torrents i Pau Portabella, u žiži međunarodnog interesa za njihovu predstavu, uzimaju odmor s neizvjesnim krajem – ekskluzivnu izvedbu na desetom Festivalu novog cirkusa publika je znala cijeniti.

Jednosatni dramatični susret akrobata i akrobatkinje, u kojem ima i privlačnosti i odbijanja, baš kao i u svakom drugom kompleksnom međuljudskom odnosu, svejedno je na neki način bio slavlje partnerstva. U traženju oslonaca katkad se čini da su stolci, čvrsto na zemlji, daleko nestabilniji od primjerice glave partnera. Trčanje u krug s akrobatkinjom na glavi kao da je riječ o nekom laganom ljetnom šeširu, ili pak grubo manipuliranje tijelom (na katalonskom naziv predstave znači upravo – grubo) do mjere u kojoj izvođačica nalikuje tek lutki iz izloga, postavljala su velika pitanja o opsesivnoj ljubavi koja svoju životnost ne gubi čak ni kad se partner čini mrtvim.

Novocirkuski dvojac, uz iznimne fizičke vještine stečene u španjolskim i francuskim visokim cirkuskim školama, u predstavu je ugradio i veliku dozu katkad crnog humora.

Festival novog cirkusa u prostore Zagrebačkog kazališta mladih, svog posebnog ovogodišnjeg partnera, vratit će se 15. i 16. lipnja, s možda i najiščekivanijim gostovanjem – čak dvjema predstavama iz repertoara slavne Compagnie Non Nova.

No prije lipnja vjerne pratitelje festivala očekuje izlet do Splita, gdje će 3. svibnja u parku Sustipan biti izvedena novomagijska predstava „Horned Man“ (Rogati čovjek) belgijske skupine Rode Boom i mentalista Kurta Demeyja. Ulaznice za ovu predstavu, koja se organizira u partnerstvu s Room 100 i platformom Clubture, već su u prodaji u splitskom Dallas Recordsu i putem bankovnih uplata (upute na festivalskim stranicama www.cirkus.hr).


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara