Filmovi koje morate pogledati u 2014.

Screenshot: YouTube

NOVI film najslavnije glumice današnjice Angeline Jolie i dokumentarac o životu kineskih imigranata u njujorškom Chinatownu neki su od ukupno osam filmova koji ove godine kreću u kino distribuciju, a koje su kolumnisti britanskog BBC-ja svrstali u kategoriju apsolutno nezaobilaznih filmskih poslastica za publiku diljem svijeta.

Prva na popisu je drama "Young Ones" koja će svoju svjetsku premijeru imati u siječnju na međunarodnom filmskom festivalu Sundanceu, piše BBC. Radnja novog filma njujorškog  redatelja Jakea Paltrowa, koji je ujedno i autor scenarija, smještena je u sušom opustošenu Ameriku budućnosti.

Glumi zvjezdana ekipa - među ostalima, Michael Shannon, Elle Fanning, Kodi Smit-McPhee i Nicholas Hoult. "U biti, to je komorna obiteljska drama, okružena političkim silnicama svijeta budućnosti", pojasnio je Paltrow.

Glumica Angelina Jolie zanimljivoj plejadi likova koje je igrala tijekom svoje karijere u ovoj će godini pridodati zlu vilu Zluradu koja je proklela Trnoružicu u najnovijem Disneyevu filmu "Zlurada" redatelja Roberta Stromberga, koji u distribuciju kreće na ljeto.

"Gospodarica sveg Zla" i jedna od najslavnijih Disneyevih zlica, prvi puta utjelovljena u animiranom klasiku "Trnoružica" iz 1959., uskoro će tako dobiti i svoju "live" verziju i to u najpoznatijoj glumici svijeta. Uz Jolie glume Imelda Staunton, Sam Riley, Juno Temple i Lesley Manville.

Dokumentarac "Your Day is My Night" američke redateljice Lynne Sachs bavi se slabo dokumentiranom subkulturom njujorške kineske četvrti, popularnog Chinatowna. Film prati kineske imigrante koji žive zajedno u zgradama sa sustavom "spavanja na smjene": oni koji rade noćne smjene dijele krevete s onima koji rade po danu, tako da svaki krevet ima zapravo dva vlasnika. Riječ je o hibridnoj formi dokumentarca satkanog od kolaža različitih medija i glazbe, minuciozno isprepletenih u fino tkanje obogaćeno često vrlo emocionalnim svjedočanstvima imigranata, a koji svakako valja pogledati, piše BBC.

Na popisu je i vjerojatno najiščekivaniji događaj godine u kineskoj kinematografiji, "Tiny Times 3.0", treći dio vrlo unosne iako kontroverzne franšize.

Riječ je o kineskoj kombinaciji serije "Seks i grad" i filma "Vrag nosi Pradu" koji prati avanture modom opsjednutih mladih žena u Šangaju. Prva dva dijela trilogije zaradila su golem novac na kinoblagajnama, ali i izazvala prezir kulturne kritike koja ih je odbacila kao pretjerano slavljenje materijalističke kulture. Ipak, franšiza je naišla na dobar prijam kod nekih istaknutijih članova kineske mlade urbane kino-publike.

U kinima će se ove godine pojaviti još jedan dokumentarni hibrid, "Teenage", inspiriran knjigom britanskog punk pisca Jona Savagea. Koristeći rijetke arhivske materijale i izmišljene filmske portrete, i uz pomoć mladih glumaca Jene Malone, Bena Whishawa, Julie Hummer i Jessija Ushera, njujorški filmaš Matt Wolf u njemu je oživio glasove slavnih emblematičnih tinejdžera s početka 20. stoljeća.

Prikazujući živote i misli autodestruktivne glumice u nijemim filmovima Brende Dean Paul, pripadnice Hitlerove mladeži Melite Miaschmann, mladog njemačkog buntovnika Tommija Scheela i tamnoputog izviđača Warrena Walla, Wolf je stvorio zanimljiv prikaz pritisaka - obitelji, države i društva - s kojima su se suočavali mladi u Njemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji u desetljećima prije nego što je životno razdoblje koje danas nazivamo tinejdžerskim dobom uopće postojalo kao koncept.

Ove godine u kina stiže i najnoviji uradak jednog od najdarovitijih filmaša mlađe generacije Darrena Aronofskoga, epska priča o Noi s Russellom Croweom u ulozi biblijskoga junaka. Osim što se može podičiti izobiljem specijalnih efekata po kojima je Aronofsky slavan, a što je samo po sebi, po mišljenju BBC-ja, dovoljan razlog da ga se ide pogledati, film je već naišao na gnjev vjerskih konzervativaca.

I indijska će filmska produkcija ove godine biti bogatija za još jedno nestrpljivo iščekivano filmsko ostvarenje, raskošnu priču o transformaciji Mumbaija u metropolu u 60-tim godinama prošloga stoljeća "Bombay Velvet" redatelja Anuraga Kashyapa.

U filmu, koji u distribuciju kreće u prosincu 2014., glume velika bolivudska imena Ranbir Kapoor i Anushka Sharma a inspiriran je stvarnim događajima romantiziranim u knjizi "Mumbai Fables" povjesničara Gyana Prakasha.

Posljednji od velike osmorke koje se, po mišljenju BBC-jevih kolumnista, nikako ne smije propustiti, eksperimentalni je film "Manakamana" antropologinje Stephany Spray i redatelja Pancha Veleza, produciran pod egidom eksperimentalnog laboratorija senzorne etnografije Sveučilišta Harvard. Autorski dvojac fiksirao je kameru u jedna kola nepalske žičare na putu prema slavnom hramu Manakamana i snimao putnike. Umjesto očekivano dosadnog uratka koji prikazuje ljude u tihoj kontemplaciji, nastalo je živo svjedočanstvo snage filmskog medija u prenošenju detalja, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara