Glas Koncila znatiželjnom čitatelju: U raju nema seksa

Glas Koncila znatiželjnom čitatelju: U raju nema seksa

Foto: Ilustracija/Shutterstock

KATOLIČKI list, Glas Koncila u svojoj rubrici "Pitali ste..." odgovara na razna pitanja vezana uz vjeru i religioznost. Tako se ovih dana na njihovim stranicama pojavilo i pitanje jednog 25-godišnjeg studenta: "Ima li u Raju seksa?". Odgovor na to je bio, pogađate, negativan.

Često se zamišlja s djevojkama

Znatiželjni student u svom pismu Glasu Koncila istaknuo je kako živi kreposno, redovito se moli te je obiteljski čovjek. Ipak, djevojku zasad nema, a ženske osobe često sreće na ulici te ih vidi na televiziji pa zamišlja da su zajedno u krevetu.

"Imam seksualne maštarije, što mislim da je normalno. Radujem se što ću naći djevojku i što ću, ako Bog da, imati djecu, voljeti se i živjeti zajedno. Mene zanima sljedeće: Da li u raju, kako tvrde svi da je to jedan veliki prostor u kojem se svi vesele i raduju itd., da li i tamo ima seksa ili kakvih sličnih seksualnih zadovoljstava", stoji u njegovom pismu. A na to mu je odgovorio teolog Glasa Koncila pohvalivši ga što vodi život istinskog vjernika i što je vjeran Bogu u svojoj mladoj dobi. Ipak, teolog nije završio svoj odgovor s pohvalama već mu je rekao kako je pogrešno fantazirati o seksu jer to utječe na čistoću njegove duše.

Što je raj?

"Moramo vas upozoriti da griješite. Vi, naime, ne vodite dovoljno računa o čistoći svoga srca i svoje mašte pa na taj način povrijeđujete i svoje dostojanstvo i samopoštovanje te ujedno ne iskazujete dovoljno poštovanja prema djevojkama o kojima govorite, koliko god neke od njih bile samo plod Vaše mašte. Na tome biste trebali raditi, a najbolje bi bilo da Vam u tome pomogne duhovnik, ispovjednik ili svećenik s kojim ste bliski. Oni će Vas uputiti na koji je način najbolje se othrvati grijesima protiv čistoće, o kojima se mora govoriti sa staloženošću s kojom se govori i o ostalim grijesima", napisao je teolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, objasnio mu je kako je pogrešno zamišljati raj kao prostor.

"Posve je proizvoljna vaša pretpostavka da je raj prostor jer time zemaljsko prenosite u raj koji nadilazi sve zemaljsko, a u raju se ljudi – kako je rekao Isus – niti žene niti udavaju. A apostol Pavao u 1. poslanici Korinćanima, govoreći o onostranosti, navodi da je pisano: 'Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube'", stoji u odgovoru čitatelju.

Ne poseži za muškim i ženskim časopisima

"Ljudska spolnost, kako uči katolički moralni nauk, s jedne strane je veliki dar, ali je s druge zadaća, što znači da čovjek mora ulagati puno i na tome području, kao i na drugima, kako bi postao dovoljno zreo i kako bi – unatoč svojim požudama – kontrolirao svoje maštanje", objašnjavaju iz Glasa Koncila te dodaju kako je spolna mašta dobra ako pomaže u procesu rasta i ako vodi k zdravoj spolnosti.

"O tome biste morali povesti o tome računa jer bi vam se moglo dogoditi da i dalje živite nezdravu maštu, koja će se pretvoriti u bijeg, u gubitak vremena i rasipanje energija u sanjarenju kraj otvorenih očiju, a što je još gore moglo bi Vas dovesti i do načina razmišljanja koji degradira spolnost, ne poštujući je", objašnjavaju čitatelju.

Naposljetku dodaju i kako ne bi trebao posezati za muškim i ženskim časopisima i niti TV programe i internet stranice koje ne pridonose higijeni mašte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara