Google interaktivnim doodleom obilježio Valentinovo i rođenje Georgea Ferrisa

Google interaktivnim doodleom obilježio Valentinovo i rođenje Georgea Ferrisa

Screenshot: Google

JUTROS ste "guglajući" vjerojatno primijetili interaktivni doodle koji se pojavio na vašoj tražilici. Jednim klikom miša na pravom mjestu zarotirat će se dva panoramska kotača i spojiti dvije životinje nakon čega će uslijediti njihova ljubavna priča u nekoliko sličica.

Google je tako "ubio dvije muhe jednim udarcem" i u jednom potezu obilježio Valentinovo i rođenje Georgea Washingtona Galea Ferrisa, Jr.-a, oca prvog panoramskog kotača koji se 1893. pojavio na čikaškoj Svetskoj izloži World's Columbian Exposition.Tekst se nastavlja ispod oglasa

1891. organizatori spomenute izložbe objavili su natječaj, ali i svojevrsni izazov američkim inženjerima da osmisle atrakciju koja bi parirala Eiffelovom tornju koja je dvije godine ranije obilježila Svjetsku izložbu u Parizu. Tražili su nešto "originalno, hrabro i jedinstveno". Ferris je predložio kotač koji bi posjetiteljima omogućio da s visine vide cijelu izložbu, ali i grad.

Iako su mnogi strahovali da ovaj panoramski kotač neće biti siguran, Ferris je bio uporan i nekoliko tjedana kasnije vatio se s planom i inženjerima koji će kotač sagraditi za 400 tisuća dolara. Organizatori su pristali misleći kako će naplata ulaznica za vožnju na kraju pokriti troškove.

Ferrisov panoramski kotač imao je je 2160 mjesta, a nakon što je izložba otvorena, posato je pravi hit te je dnevno imao 38 tisuća putnika koji su uživali u vožnji.

Ipak, nakon što je izložba završena, Ferris je tvrdio da su organizatori prevarili i njega i investitore uskrativši im zaradu od čak 750 tisuća dolara koji su im zakonski pripadali. Ferris je proveo dvije godine povlačeći se po sudovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara