Googleov Chromecast od danas i u Europi

Screenshot: YouTube

GOOGLE je u srijedu lansirao u Europi i u Kanadi mali uređaj, Chromecast, koji će omogućiti prijenos video sadržaja s mobilnih uređaja na televizor, čime bi mogla završiti era nespretnog gledanja filmova na pametnom telefonu, tabletu ili prijenosnom računalu.

Da bi se Chromecast, adapter veličine palca, stavio u funkciju potreban je televizijski prijemnik s HDMI ulazom, Wi-Fi mreža i nekoliko minuta za instalaciju. Jednom kad je konfiguriran, Chromecast komunicira s pametnim telefonom, tabletom ili prijenosnim računalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslan s različitih mobilnih uređaja video, primjerice s YouTubea, može se gledati na televiziji. Smartphone pritom postaje daljinski upravljač s kojeg se regulira ton i slika.

Iako su uređaji za prijenos sadržaja na televizor s laptopa, tableta ili smartphonea postojali i ranije, Google želi što više pojednostaviti njegovo korištenje, veličinu i cijenu (35 eura).

Chromecast je predstavljen u Sjedinjenim Državama u srpnju 2013., a u srijedu taj Googleov gadget dolazi u Francusku, Njemačku, Dansku, Španjolsku, Finsku, Italiju, Norvešku, Nizozemsku, Veliku Britaniju i Švedsku, te u Kanadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara