Grčki mitovi otvorili deveti Festival novog cirkusa

Foto: Press

HARON, grčki lagar iz Hada koji na obalama rijeke Aheront preuzima duše umrlih kako bi ih preveo na drugu stranu, mitski je lik koji povezuje prve dvije predstave koje su otvorile deveto izdanje Festivala novog cirkusa u Zagrebu.

U prvoj, onoj njemačko-hrvatskog dvojca Christian Petera i Boris Kadina ("You"), Haron je izmješten na visoku žicu preko koje je artističko-multimedijalni par publiku Pogona Jedinstvo pokušao pozvati na razmišljanja o vlastitu domu i pripadanju. U predstavi "IL paRRaiso" grčke skupine Ki Omos Kineitai Haron je dio širokog imaginarija Danteova Raja, ali i umjetničkog odgovora na opću krizu zemlje iz koje dolaze, i u kojoj se postavljaju dubinska pitanja o tome kamo stremimo i koje je naše mjesto. Publika u Sceni Travno posebno je srdačnim pljeskom ispratila sedmeročlani grčki ansambl koji u svoje kreacije uključuje akrobatske, zračne, ekvilibrističke, plesne, ali i dramske tehnike, koristeći tekst na grčkome jeziku kao atmosfersku kulisu radnje.

Festival novog cirkusa do nedjelje će predstaviti još pet umjetničkih skupina istočne Europe, što je i najuži fokus ovogodišnjeg izdanja manifestacije. U Pogonu Jedinstvo petak je rezerviran za slovensko-hrvatski kolektiv Dislocated Unity te makedonsko-francuski Porte 27, u večeri malih formi "Balkan u Francuskoj", umjetnici s ovih područja uz podršku Francuskoga instituta premijerno se predstavljaju hrvatskoj publici kao ponosni nositelji diploma francuske cirkuske akademije CNAC.

Na okruglom stolu koji u subotu ujutro u Pogonu organizira Cirkuski informacijski centar umjetnici i producenti iz Poljske, Češke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Francuske i Hrvatske razgovarat će o produkcijskim izazovima pred suvremenom cirkuskom umjetnosti koja se stvara u istočnoeuropskome bloku.

Uz izvoznu podršku Ministarstva kulture Republike Češke, na Sceni Travno samo jedne, subotnje večeri, zaigrat će češka skupina La Putyka i njihova "Slapstick Sonata", dok nedjeljno jutro u Maloj sceni obilježava izvedba nagrađivane "Iglice", dječje predstave nastale u koprodukciji Triko cirkus teatra i Male scene, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg slavodobitnika titule najboljeg neovisnog kazališta godine prema izboru publike Teatra.hr.

Festival će u nedjelju u Pogonu zatvoriti svjetska premijera predstave "Seed" splitskog eksperimentalnog kolektiva Room 100, koji su svoju stvaralačku inspiraciju potražili u ratnim traumama te ožiljcima koje iste ostavljaju na ljudskome duhu.

Posljednje raspoložive festivalske ulaznice dostupne su u Dancing Bearu u Gundulićevoj 7 i Octopusu u Gundulićevoj 37, ili na mjestima samih izvedbi, u slučaju da iste nisu rasprodane. Sve informacije o programu možete doznati na službenoj stranici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara