Grozote koje će se dogoditi ako se natrpavate šećerom

Ilustracija: Shutterstock

U DANAŠNJEM društvu, u kojem je pretilost postala jedan od vodećih zdravstvenih problema, šećer se prometnuo u neprijatelja broj jedan.

Čak i ako si laskamo da nismo tako grozni kao, primjerice, Amerikanci, brza hrana postala je sastavim dijelom života mnogih ljudi. I kad se ne radi konkretno o slatkišima, nezdrava hrana može biti puna šećera, što nas liječnici i nutricionisti također redovito upozoravaju.

A što sve može uzrokovati prevelika konzumacija šećera (WHO trenutno razmišlja o tome da preporučenu maksimalnu dnevnu dozu šećera smanji s 10 na pet posto od ukupnog unosa kalorija) u jedan je (depresivan) popis sakupio Business Insider.

1. Karijes

Vjerujete zubarima: šećer je takav neprijatelj zubima da je još davne 1967. godine u jednoj studiji nazvan "glavnim kriminalcem" iza karijesa.

2. Neutaživa glad


U tijelu postoji hormon leptin koji vam javlja kad ste dovoljno pojeli. Ako ne funkcionira kako se spada, signal da ste "puni" neće se dogoditi. Pokusom na štakorima utvrđeno je da povišeni unos šećera uzrokuje višu razinu spomenutog hormona, zbog čega se opasno pomiče trenutak u kojem vam tijelo javlja da ste siti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Debljanje, pretilost

Hrana puna šećera puna je kalorija, ali neće vam utažiti glad. Brojnim je istraživanjima dokazano da je povećanje, odnosno smanjenje unosa šećera, izravno povezano s povećanjem, odnosno smanjenjem težine kod odraslih.

4. Dijabetes


Jako puno šećera u prehrani povećat će potrebu tijela za inzulinom. Kad je razina inzulina stalno visoka, smanjuje se osjetljivost tijela na ovaj hormon i glukoza se gomila u krvi. Većina ljudi ne primijeti da se nešto događa sve dok im dijabetes već nije u punom zamahu.

5. Zatajenje jetre


Način na koji naše tijelo probavlja fruktozu može uzrokovati upalni proces u jetri. Visoke doze šećera mogu natjerati jetru da radi previše. I to je razlog zašto je pretjerani unos količine "glavni igrač" u razvoju nealkoholne masne bolesti jetre.

Kao druge opasne bolesti koje uzrokuje pretjerani unos šećera navodi se i rak gušterače, bolesti bubrega, visok krvi tlak i, naravno, bolesti srca, a iako nam se ponekad čini da sve to znamo, ponekad je dobro iznova se podsjetiti, ako to znači da ćemo sačuvati zdravlje. Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara