Hadžihafizbegović: Lav je i priznanje bosanskohercegovačkoj kinematografiji

Foto: Guliver/Getty Images

HRVATSKI film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića odlično je ostvarenje i prava je šteta što u Bosni i Hercegovini nisu na vrijeme prepoznali njegovu kvalitetu pa je BiH stoga i propustila priliku biti njegovim koproducentom, kazao je u srijedu u Sarajevu Emir Hadžihafizbegović koji je na 71. filmskom festivalu u Veneciji nagrađen posebnom nagradom za najbolju mušku ulogu u kategoriji "Horizonti".

"Sretan sam da sam ovog 'Lava' donio u Sarajevo, jer je to i priznanje bosanskohercegovačkoj kinematografiji", kazao je Hadžihafizbegović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako ima dojam da cijeli film "nose" univerzalna priča, ali i uzajamna potpora naslovnog muškog i ženskog lika kojega glume on i Jasna Žalica, također bosanskohercegovačka glumica.

Dodao je i kako je mladi Hrvoje Vladisavljević kao naturščik odigrao izvrsnu ulogu sina.

Istaknuo je kako je priča, iako smještena u Zagreb, ujedno univerzalna pa tako i bosanskohercegovačka.

Besmisleno ubojstvo dječaka u filmu tako se jednostavno može povezati s podjednako besmislenim ubojstvom srednjoškolca Denisa Mrnjavca, koji je 2008. godine ubijen u tramvaju u Sarajevu bez ikakva razloga i povoda, podsjetio je Hadžihafizbegović.

"U tešku ulogu oca koji ostaje bez sina na takav brutalan način uživio sam se jer i sam imam djecu takvog uzrasta", kazao je Hadžihafizbegović.

Dodao je kako je važno da svi prepoznaju apsurdnost takvog nasilja kojemu su mladi izloženi diljem svijeta.

"Velika hvala Ognjenu Sviličiću što mi je nakon nekoliko godina dao priliku ponovo glumiti oca", kazao je Hadžihafizbegović podsjećajući kako je posljednji put u toj ulozi nastupio u "Arminu", također hrvatskom filmu.

Jasna Žalica je kazala kako je novo ostvarenje, u kojemu je glumila s Hadžihafizbegovićem, doživjela kao pravi glumački film. "Jedno bez drugoga ne bismo mogli raditi", kazala je Žalica dodajući kako se beskrajno raduje nagradi iz Venecije. "Kada publika pogleda film vidjet će da je apsolutno zaslužena", kazala je Žalica.

U slučaju filma "Takva su pravila", kako je pojasnio Hadžihafizbegović, hrvatska producentska kuća "Maxima film" aplicirala je za sufinanciranje kod bosanskohercegovačkog fonda za kinematografiju, no komisija koja je o tom zahtjevu odlučivala odgovorila ne negativno.

Hadžihafizbegović je najavio kako će film "Takva su pravila" hrvatskoj publici premijerno biti predstavljen u studenome, potom u Parizu, a u BiH će vjerojatno biti prikazan do kraja godine.

Istodobno je pozvan na filmske festivale u Varšavi, San Franciscu i južnokorejskom Pusanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara