Hrvati bundžije mijenjaju sliku Europe: Sad smo među najinteligentnijima!

Screenshot/Foto: jakubmarian.com/Jakub Marian

KARTA prosječne inteligencije europskih naroda koju je objavio češki matematičar i lingvist Jakub Marian izazvala je brojne reakcije u Hrvatskoj.

Razlog tomu bio je taj što je na njoj prikazano da su Hrvati s prosječnim kvocijentom inteligencije 90 među najniže rangiranim narodima Europe. Na netočnost i zastarjelost njegovih podataka prvi ga je upozorio čitatelj Anđelo Dagostin. Nakon provjere te informacije Marian je priznao da su podaci koje je prikupio iz Rindermannova istraživanja iz 2007. zastarjeli (u njemu je korišteno istraživanje iz 1952. za područje Hrvatske) te da se prethodno objavljena karta treba smatrati nevažećom. Pa je Hrvatsku maknuo s popisa, navodeći kao razlog nedostatak aktualnih podataka.

Ali, tu nije kraj. Jer sad je objavio nove karte (čak tri) na kojima Hrvatska puno bolje kotira nego na početnom prikazu. Naime, nove karte Marian je napravio prema studiji Richarda Lynna i Tatua Vanhanena iz 2012. godine, nazvanoj "Inteligencija: Objedinjavajući čimbenik društvenih znanosti". Pritom prva karta, na kojoj je prosječna inteligencija Hrvata 98 (naslovna fotografija), prikazuje podatke prilagođene prema procjenama u studentskim istraživanjima, dok se na drugoj mogu vidjeti "sirovi" rezultati, bez procjene studenata. Na njoj je prosječna inteligencija Hrvata 99.Osim toga objavio je i treću kartu, ona koja prikazuje razliku između prve i druge. Uz nju stoji napomena: "Treba napomenuti da neuobičajeno velika razlika za Bosnu i Hercegovinu ukazuje na činjenicu da je došlo do velike statističke pogreške u barem jednoj od prikazanih brojki". (Što znači da bi sad oštre kritike mogao očekivati iz BiH).Dakle, stvar se prilično zakomplicirala zahvaljujući autorovoj nepažnji, priskrbila mu lošu repuraciju, ali mu zato i donijela toliko željene klikove. Barem iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara