Istraživanje otkriva: Volite li partnera ili vas samo seksualno privlači?

Istraživanje otkriva: Volite li partnera ili vas samo seksualno privlači?

Foto: Shutterstock

SRETNO ZALJUBLJENI ljudi često ne mogu raspoznati razliku između seksualne privlačnosti i ljubavi koju osjećaju prema partneru, no čini se da za to postoji i razlog. Istraživači sa sveučilišta Concordia, u suradnji s onima sa sveučilišta Geneva, zapadna Virginija i Syracuse, pokušali su odgovoriti na pitanje volite li doista nekoga ili se radi tek o seksualnoj privlačnosti.

Kako piše Huffington Post, znanstvenici su ustvrdili da ljubav i seksualna privlačnost aktiviraju dio mozga pod imenom striatum. No, ono što treba naglasiti jest da te dvije stvari aktiviraju različite dijelove striatuma. Dakle, seksualna želja aktivira dio striatuma koji u svakodnevici reagira na druge ugodne stvari, primjerice hranu, dok ljubav aktivira onaj dio striatuma odgovoran za "nagrađivanje" ili realizaciju tih ugodnih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ljubav je zapravo navika stvorena seksualnom željom, ali samo ukoliko je ta želja ispunjena, odnosno, ako smo nagrađeni 'konačnim' rezultatom", ističe jedan od istraživača Jim Pfaus.

Istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Sexual Medicine" bilo je bazirano na 20 prethodnih istraživanja pa stoga znanstvenici, usprkos nekim kritikama kolega iz struke, naglašavaju njegovu vjerodostojnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara