Istraživanje upozorava: Od previše šećera postajemo gluplji

Foto: Shutterstock

PREMA novom istraživanju Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, jedete li previše šećera, postat ćete gluplji, prenosi Business Inquirer. Kako bi to dokazali, istraživači su hranili dvije skupine štakora kukuruznim sirupom s visokom razinom fruktoze, koji je vrlo čest sastojak u hrani.

Jedna je skupina štakora hranjena s dodatkom za jačanje mozga, omega-3 masnim kiselinama u obliku lanenog ulja i dokosaheksaenoičnim kiselinama (DHA), dok je druga ostala na redovitoj prehrani uz dodatak šećera. Nakon šest tjedana, grupa koja je dobivala omega-3 masne kiseline bila je puno uspješnija u pronalasku izlaza iz labirinta i to su radili puno brže od druge grupe.

"Štakori koji nisu koristili DHA bili su sporiji, a njihovi su nalazi ukazivali na pad sinaptičkih aktivnosti mozga", rekao je Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurokirurgije sa UCLA.

Također, skeniranje mozga štakora pokazalo je da su štakori koji nisu bili hranjeni DHA dodatkom razvili znakove otpornosti prema inzulinu, hormonu koji kontrolira razinu šećera u krvi i regulira moždane funkcije.

"Inzulin je važan za tijelo i to zbog kontrole unosa šećera u organizam, no on u mozgu može imati drugu ulogu. Naime, on može loše utjecati učenje, a uzrokuje i gubitak pamćenja", rekao je prof. Gomez-Pinilla.

Drugim riječima, konzumacija velikih količina fruktoze može "omesti" inzulin u regulaciji korištenja i skladištenja šećera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara