Još jedan uspjeh za Ruđer: I Hrvati rade na računalima budućnosti

Foto: Shutterstock

CENTAR za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB) nedavno je postao partner na COST projektu Network for Sustainable Ultrascale Computing (NESUS) koji će se baviti razvojem velikih tzv. "ultrascale" računalnih sustava, dva do tri puta većih i snažnijih od današnjih sustava.

Istraživanja u sklopu projekta, na kojima će tijekom sljedeće četiri godine raditi partneri iz 26 europskih zemalja, trebala bi donijeti višestruku korist istraživačima na području biologije, astrofizike, klimatskih promjena, energetici i informacijsko komunikacijskim tehnologijama (ICT), priopćeno je danas iz IRB-a.

Cilj projekta NESUS je stvaranje europske istraživačke mreže održivih centara za "ultrascale" računarstvo koji će povezati znanstvenike koji rade na različitim područjima tog računarstva, od softverskih rješenja do upravljanja podacima i energetske efikasnosti.

Neke od najaktivnijih grupa na tom području u svijetu članice su ovog projekta koji okuplja 26 partnera, a Hrvatsku predstavlja Karolj Skala s IRB-a sa znanstvenim novakom Davorom Davidovićem.

Iako broji tek devet zaposlenih, IRB-ov Centar za informatiku i računarstvo od 2003. godine sudjelovao je u čak 15 EU projekata te nizu drugih projektnih inicijativa, poput CRO GRID-a, kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura i primjena na platformi za razvoj suvremenih istraživanja.

Kroz te projekte omogućeno je obrazovanje nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja na područjima gdje ne postoji takav tip obrazovanja na sveučilištima, priopćeno je iz IRB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara