Još malo najava apokalipse, ovaj put zbog krvavih Mjeseca

Foto: Shutterstock

POTPUNA pomrčina Mjeseca očekuje nas u noći s 14. na 15. travnja, a zahvaljujući njoj Mjesec će pocrveniti, odnosno postati "krvav".

Znanstvenici su uzbuđeni, a nekim je katastrofičarima to samo još jedan razlog da se pokrenu priče o kraju svijeta. Ova će potpuna pomrčina biti prva u nizu od četiri i prva od dvije ove godine: druga se očekuje u listopadu, a još dvije u travnju i rujnu 2015. godine.

Do pomrčine Mjeseca dolazi kad se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju, zbog čega Zemljina sjena pada na Mjesec i zamračuje ga. Crvena boja rezultat je refrakcije sunčeve svjetlosti kroz Zemljinu atmosferu. U pitanju je isti efekt zbog kojega su zalasci sunca crveni.

Ipak, ovaj događaj nije uspio ostati samo u domeni znanosti. Mala kršćanska zajednica, nadolazeći događaj iščitava kao proročanstvo koje najavljuje kraj svijeta. John Hagee, pastor iz San Antonija, u svojoj knjizi "Four Blood Moons: Something Is About to Change" (Četiri krvava Mjeseca: Nešto će se promijeniti), citira dio iz Biblije u kojem stoji: "Sunce će biti pretvoreno u tamu, a Mjesec u krv prije nego što dođe velik i strašan dan Gospodnji".

Oni koji u njegova proročanstva žele vjerovati, pozivaju se i na činjenicu da dva velika židovska blagdana padaju na iste dane kad i pomrčine. Ali, u ovom su slučaju jednostavno i brzo srezani, budući da to nije nikakvo iznenađenje: židovski kalendar jest - lunarni kalendar, podsjeća EarthSky.org.

Na kraju, četiri potpune pomrčine zaredom u razmacima od šest mjeseci (tetradi) nisu toliko rijetke: u ovom ih je stoljeću ukupno osam. Posljednji put to se dogodilo 1967. i 1968. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara