Kakav prvi dojam ostavljate? Provjerite jeste li ljudima simpatični ili neprivlačni

Kakav prvi dojam ostavljate? Provjerite jeste li ljudima simpatični ili neprivlačni

Screenshot: PNAS

HTJELI mi to priznati ili ne, jako često sudimo knjigu prema koricama, a to potvrđuje i posljednje istraživanje o predrasudama koje se stvaraju o ljudima na temelju njihova izgleda.

Nekim ljudima treba stotinka sekunde da odrede je li neznanac pred njima zanimljiv, mogu li u njega imati povjerenja i je li u pitanju dominantna osoba. A otprilike 58 posto takvih zaključaka donosi se na temelju izgleda, piše Business Insider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pritom detalji kao što su širina čeljusti, oblik i položaj usta, očiju ili jagodica, igraju jako veliku ulogu. Tom Hartley sa Sveučilišta u Yorku i njegovi kolege analizirali su fizički izgled na 1000 izrazito različitih prikaza lica. Svako lice potom su ocijenili i nepristrani ispitanici.

Priloženi crteži lica prikazuju kako su promjene na dijelovima lica usko povezane s tipičnim društvenim dimenzijama, pristupačnosti, privlačnosti i dominantnosti.

Informacije su skupljane od čak 65 fizičkih atributa kao što su širina obrva, pozicija jagodičnih kostiju ili oblik ustiju. Primjerice, oblik i položaj ustiju povezuju se s pristupačnosti, dok se oblik očiju povezuje s privlačnosti. Na naslovnoj fotografiji pogledajte gdje se na ovim ilustracijama pronalazite i tako provjerite kako vas ljudi "na prvu" doživljavaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara