Kako zvone hrvatski mobiteli: Provjerite koja je melodija najpopularnija

Foto: Press

DA HRVATI vole čuti zvuk vesele glazbe kad im zazvoni mobilni telefon, pokazuje ljestvica o najčešće preuzetim pozivnim melodijama koju je prema obrađenim podacima za 2011. sastavio HDS ZAMP.

Živahne i brze ritmove koji su ih pratili tijekom godine na televizijskim i radijskim kanalima građani kao da žele imati uza sebe u svakom trenutku. Prvo mjesto u kategoriji pozivnih melodija zauzela je "Bižuterija" para Huljić koja je Jeleni Rozgi osigurala i Porina za Hit godine, a slijede je jednako vesela "Ajme meni, nije mi dobro" Ive Petrića i Marina Mrve iz Sexymotherfuckersa te "Nevidljivo blago" Ante Pecotića u izvedbi Kim Verson. Ljetni hit grupe Magazin "Kemija" koji također potpisuju Tonči i Vjekoslava Huljić je na četvrtom mjestu. Naslovna pjesma emisije Hrvatska traži zvijezdu "Vjerujem u snove" Denisa Dumančića i Faruka Buljubašića (Faye) u izvedbi HTZ Banda popela se na peto mjesto.

"Zora bila" Pere Kozomare i Sanje Tafre nalazi se i na ovoj ljestvici i to na šestom mjestu, a time su Tomislav Bralić i klapa Intrade jedini izvođači zastupljeni na obje ljestvice. "Ruža vjetrova" Ante Pecotića koju izvodi Bojan Jambrošić, a koja je ujedno i naslovna melodija istoimene televizijske serije, nalazi se na sedmom mjestu. "Anarkišta" – ponovo skladba para Huljić – osigurao je grupi Madre Badessa (autorskom projektu Huljićevih i Gorana Bregovića) osmo mjesto na ovoj ljestvici već u prvoj godini postojanja. Deveto mjesto još je jedan autorski uspjeh Ante Pecotića i izvođača Hrvatska traži zvijezdu, mladog Gorana Kosa, a riječ je o pjesmi "Što me noćas odaješ". Veseli Dalmatinci iz Klape Sv. Florijan izvode duhovitu skladbu Ernesta Pelaića i Nikše Krpetića "Kako ću joj reć' da varin" koja je zauzela deseto mjesto.

Među onima koje se najviše skidalo su i autori sa ZAMP-ove ljestvice top deset autora čiji su se repertoari najviše koristili, a u koje abecednim redom ulaze: Ante Pecotić, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić – Hus, Jasenko Houra, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić te Zlatan Stipišić – Gibonni. I autori i građani kao da su se vodili idejom da svijet bez malo glazbe nema mnogo smisla. A ako mobitel po cijele dane zvoni, onda vedra melodija zavedri i poziv i dan. Ostaje vidjeti kako će se razvijati situacija u 2012. Hoće li ljetni hitovi opet osvojiti vrh ljestvice ili će pak mnoštvo popularnih ljubavnih pjesama pokazati da su se Hrvati ove godine – raznježili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara