Kauboj, murjak, legenda: Clint Eastwood proslavio 85. rođendan

Kauboj, murjak, legenda: Clint Eastwood proslavio 85. rođendan

Foto: Press

HOLIVUDSKI veteran Clint Eastwood, koji se kao glumac proslavio ulogama kauboja u špageti vesternima i "žestokih momaka" a kasnije se posvetio režiji u nedjelju obilježava 85. rođendan.

Šezdesetih godina Eastwood je prve velike uloge ostvario u špageti vesternima Sergia Leonea "Za šaku dolara", "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao", koji su poznati kao dolarska trilogija u kojoj je zablistao kao Čovjek bez imena.

Status filmske zvijezde donijele su mu uloge "žestokog momka" koje postavljaju temelj za lik mačo policajaca u seriji filmova o Prljavom Harryju.

Krajem sedamdesetih nastupio je u nezaboravnoj ulozi zatvorenika u filmu "Bijeg iz Alcatraza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijeru su mu dalje obilježili blockbuster "Na vatrenog liniji" i ljubavna drama s Maryl Streep "Mostovi okruga Madison" koji je također bio veliki kino-hit.

Nakon toga, za režiju "Mistične rijeke" dobio je nominaciju za Oscara. Zaradio je priznanja kritike za "Djevojku od milijun dolara" iz 2004., film koji je osvojio četiri Oscara, uključujući najbolji film i najboljeg redatelja, a Eastwood je bio nominiran i za najboljeg glumca.

Godine 2006. režirao je dva filma o bitci za Iwo Jimu u Drugom svjetskom ratu, "Zastave naših očeva" i "Pisma s Iwo Jime". Oba su filma zaradila nekoliko nominacija za Oscara, uključujući najboljeg redatelja i najbolji film.

Filmom "Gran Torino" (2008.) okončao je svoj glumački ciklus i posvetio se dalje samo režiji.

Eastwood je osam puta bio nominiran za Oscara za režiju i produkciju, pobijedivši s filmovima "Nepomirljivi" i "Djevojka od milijun dolara". Ostale nominacije je zaradio za "Mističnu rijeku" i "Pisma s Iwo Jime". Dvaput je bio nominiran za Oscara za glumu iako u toj kategoriji nikada nije uspio osvojiti Akademijin kipić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara