Kinezi dočekuju "godinu zmije"

Kinezi dočekuju "godinu zmije"

Foto: Anadolija

U SKLADU s lunarnim kalendarom Kinezi večeras dočekuju svoju Novu godinu. Večeras, naime, završava 12-godišnji ciklus pa će zodijak prijeći iz godine zmaja u godinu zmije.

Kineska Nova godina je najvažniji praznik u tom dijelu svijeta. Kinezi se okupljaju u krugu porodice, posjećuju se hramovi i uživa u kulinarskim specijalitetima, prenosi Anadolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trgovine i sve ustanove su zatvore, svi poslovi staju, pa jedna od najdinamičnijih regija ulazi u stanje apsolutnog mirovanja. Večeras će preko milijardu ljudi slaviti na "Proljetnom festivalu kineske Nove godine", te poželjeti dobrodošlicu "zmijskoj godini".

Vjeruje se da će bebe rođene u ovoj godini izrasti u pametne, inteligentne i odlučne osobe. Najstarija figura zmije, prema kineskoj mitologiji, odgovara elementu vatre.

Prema 12-godišnjem kineskom kalendaru životinja, godine zmije su bile 2001., 1989., 1977., 1965., 1953., 1941. i 1929. godina.

U današnjoj Kini se za većinu svakodnevnih aktivnosti koristi gregorijanski kalendar, ali se kineski kalendar još koristi za obilježavanje tradicionalnih kineskih praznika poput Nove godine, Duan Wu festivala i Festivala sredine jeseni, kao i u astrologiji, za biranje povoljnog datuma za važne događaje u životu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara