Klapsko pjevanje upisano na UNESCO-vu listu kulturne baštine

Klapsko pjevanje upisano na UNESCO-vu listu kulturne baštine

Foto: min-kulture.hr

NA sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca,  klapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojega posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija. Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO i Stalnoga predstavništva RH zahvalilo je tom prigodom Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta, ističe se u priopćenju.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, ističu iz Ministarstva. No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.

"Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam", ističe se u priopćenju.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara