Kod Dubrovnika kreće potraga za antičkim brodovima

Ilustracija: Shutterstock

DJELATNICI Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra na istraživačkom brodu Hercules danas počinju istraživanja nekoliko lokacija na kojima bi, smatraju, moglo biti antičkih brodova.

Istraživački tim, kao i prethodne dvije godine, vode dr. Luka Bekić i prof. Jeffrey Royal iz američke pomorske zaklade RPM, u čijem je vlasništvu Hercules.

"Nakon dvije godine koje smo proveli ovdje u Dubrovniku i pregledali podmorje sve do rta Pelegrin, brod je ponovno stigao u Dubrovnik 8. kolovoza jer se bavio pretraživanjem nekih zanimljivih lokacija", rekao je dr. Luka Bekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas kreću istraživanja koje će trajati do 27. kolovoza. "Pregledom snimaka pronašli smo nekoliko lokacija za koje smatramo da bi na njima moglo biti antičkih brodova", kazao je Bekić i dodao kako će se ponovno pregledati i neke pozicije uz konavosku obalu.

Istraživanja su započela kod poluotoka Prevlake u Konavlima, stigla iza rta Pelegrin u blizini Kupara, a nastavljaju se u pravcu Lokruma.

Istraživačkom timu na brodu Hercules danas se priključio i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš. On je kazao kako je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju opravdao povjerenje te kako će taj centar u budućnosti sigurno rasti i razvijati se. Ove istraživačke aktivnosti, kazao je Šipuš, Ministarstvo kulture podržava već više godina, a podržavat će i dalje.

Sredstva za ova istraživanja osigurali su Ministarstvo kulture i američka Pomorska zaklada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara