Kraljevski pingvini izumiru zbog globalnog zatopljenja i topljenja leda

Kraljevski pingvini izumiru zbog globalnog zatopljenja i topljenja leda

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI upozoravaju da budućnost kraljevskih pingvina koji žive na Antarktiku nije previše svijetla ako temperature nastave rasti i topiti zaleđeno more, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahvaljujući filmovima kao što su "March of the Penguins" ili "Happy Feet" kraljevski pingvini stekli su svjetsku slavu, no pticama koje narastu i do jednog metra u visinu prijeti izumiranje. Za razliku od drugih ptica, kraljevski pingvini legu jaja gotovo isključivo na antarktičkom ledu koji nastaje zaleđivanjem mora. Ako se led otopi u ranoj fazi sezone parenja, s njim nestaje i velik dio potomstva kraljevskih pingvina.

Poznata je činjenica da vrstu kraljevskih pingvina prati visoka stopa smrtnosti: samo polovina mladih preživi do kraja sezone parenja, a od preživjelih sljedeću godinu doživi također samo pola njih.

Znanstvenici upozoravaju da topljenje leda može utjecati i na ribe i lignje kojima se pingvini hrane. Ribe i lignje hrane se biljnim i životinjskim planktonom koji živi na spomenutom ledu, pa se njegovim nestajanjem dešava lančana reakcija u hranidbenom lancu.

Danas postoji oko 3000 parova kraljevskih pingvina sposobnih za parenje, a znanstvenici procjenjuju da će ih do 2100. godine biti tek 500, ako temperature nastave rasti zbog globalnog zatopljenja. Također, smanjenje i nestajanje leda na Antarktiku utjecat će na morsku biologiju, a posljedice će, uz ostale životinjske vrste, osjetiti i ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara