Maratonsko predavanje u MSU otvara izložbu "Umjetnik na odmoru"

Screenshot: MSU

ČETVEROSATNIM predavanjem slovenskog umjetnika Marka Pogačnika u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 2. rujna otvara se izložba "Umjetnik na odmoru", u okviru koje će se nakon više od četrdeset godina, a prije Londona i Sao Paula, zagrebačkoj publici predstaviti serija slika Borisa Bućana kojima se poigrava s logotipima svjetskih brendova.

Izložba u MSU završetak je trećeg projekta Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, koji na "radnom odmoru" okuplja avangardne umjetnike. Projekt kojim će se avangardna umjetnost prikazati u svakodnevici počeo je prije dva mjeseca u Poreču, a na njemu su sudjelovali Gergelj Urkom, umjetnik iz Londona, koji je sedamdesetih bio član neformalne grupe šestorice autora iz Beograda okupljenih oko Studentskog kulturnog centra, srpski umjetnici Era Milivojević i Dragomir Ugren, slovenski Andraž Šalamun, član grupe OHO, David Nez iz SAD-a, također svojedobno član te grupe, češki umjetnik Jiri Valoch, njemački performer Ulay te hrvatski umjetnici Sven Stilinović i Igor Grubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom projekta tradicionalno se održava jedna izložba, a ove godine je to bio ciklusa radova "Bucan Art" u porečkoj Villi Polesini kao uvod u puno veći opus Bućanovih radova koji će se na jesen 2015. predstaviti na izložbi pop arta "The World Goes Pop" u Tate Modernu u Londonu, koja donosi novo čitanje povijesti pop-arta, a potom i u Pinacoteci do Estado de Sao Paulo u Brazilu.

Na dan otvorenja izložbe u Zagrebu, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik održat će četverosatno predavanje o temi transformacija na području suvremene umjetnosti u posljednjih pedeset godina, s petnaestominutnim stankama nakon svakih 45 minuta. Njemački umjetnik Ulay izvest će performans "Grijanje zidova muzeja", a nakon toga će se prikazati njegov film "There is a Criminal Touch to Art".

Izložba "Umjetnik na odmoru" bit će otvorena do 7. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara