Misterij jednog jezera: Svake zime nestaje, znanstvenici nemaju pojma kako ni gdje

Misterij jednog jezera: Svake zime nestaje, znanstvenici nemaju pojma kako ni gdje

Screenshot: YouTube

"IZGUBLJENO jezero", tako nazivaju jezero u Oregonu koje svake zime nestane, odnosno izlije se "odvod", no znanstvenici još ne znaju kako dolazi do te pojave niti kamo voda odlazi. Odvod, odnosno rupa u zemlji promjera tri metra, sustavno se istražuje, no istraživanja koja se provode još nisu donijela objašnjenje kako, odnosno kamo, nestaju tolike količine slatke vode.

Pretpostavlja se da su ispod površine zemlje tuneli vulkanskog podrijetla, kojima je nekad prolazila lava, što bi onda, u slučaju da je ta pretpostavka točna, objasnilo kamo nestaje voda iz jezera. No, pretpostavka još nije dokazana, a ostaje otvoreno i pitanje kamo u konačnici sva ta voda završava.

"Ta je rupa tu oduvijek. Moguće da ispod zemlje, osim tih kanala, postoji i neki spremnik, gdje se voda onda zadržava. Godinama pokušavamo zaustaviti istjecanje vode iz jezera, ali bezuspješno. No, ako na neki način i uspijemo u tome, moguće je da bi to pogoršalo stvar jer bi ta voda onda mogla poplaviti okolne ceste", rekla je Jude McHugh, kako prenosi Daily Mail, glasnogovornica organizacije koja nadzire područje poznato kao Willamette National Forest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara