Mladi heroji iz Županje: Umjesto opijanja, norijadu proveli pomažući svom gradu

Foto: Franjo Škegro/Facebook

I DOK se norijada mnogih srednjoškolaca diljem Hrvatske svela na zabavu, opijanje, ples, a u nekim slučajevima i divljanje koje uključuje bacanje fotoreportera u Manduševac, učenici Županjskih srednjih škola, divljanje su zamijenili nečim uistinu korisnim.

Naime, oni su, umjesto da se opijaju, udružili snage i odlučili pomoći unesrećenima odlaskom na nasip gdje su punili vreće kako bi spasili grad Županju.

To nas je navelo da porazgovaramo s razrednicom Danijelom Kegalj iz županjske gimnazije čiji su učenici i učenice također sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji.

"Za vrijeme norijade izašlo je upozorenje o opasnosti od poplave. To je bilo predvečer, a budući da su učenici u to vrijeme bili unutar ugostiteljskih objekata u kojima su organizirana događanja vezana za norijadu, oni su neprestano zapitkivali što se događa i odlazili da vide što mogu učiniti. Oko ponoći, dio maturanata se uputio na nasip gdje su se pridružili graditeljima privremenih nasipa", govori nam razrednica Danijela Kegalj.

Međutim, nije se radilo samo o maturantima već i drugim mladim Županjcima koji su također odlučili pomoći.

"Tri dana su već po terenima, što u Županji, što oko Županje, po selima, a zanimljivo je spomenuti i da se ne radi samo o srednjoškolcima već i osnovnoškolcima i ostalim mladim Županjcima", govori za Index i dodaje da mladi svakodnevno odlaze na najugroženija mjesta.

"Jedni utovaruju vreće, drugi nose te vreće i traktorima ih otpremaju na mjesta gdje je pomoć najpotrebnija. Kad se malo iscrpe, rade kratke, petominutne pauze i nastavljaju dalje. Non stop cirkuliraju. Vidjela sam učenike iz svih škola na području Županje. Veseli su i kao što je jedna učenica rekla, ne žele kućama. Puno njih je dostavljalo hranu i išlo od osobe do osobe, a dio njih članovi su Crvenog križa i rade kao volonteri", govori razrednica i objašnjava kako se radi o učenicima gimnazije, tehničke škole i obrtničko-industrijske škole.

Jedna od učenica Gimnazije Županja, Ana-Marija Oršolić u razgovoru za Index otkrila je kako je sve teklo.

"Tijekom dana su nam još govorili da neće biti potrebe za pomoći, ali kako je Sava rasla, oko 23 sata već smo znali da situacija postaje teža. U kafićima se gasila rasvjeta i nestalo je struje, a većina maturanata dotad je već otišla na nasip. Gradonačelnik je na radiju rekao da je stotinjak maturanata koji su se tamo pojavili do pet sati ujutro radilo na nasipu, a jučer su isto radili gotovo cijeli dan. Maturantice su nosile hranu i piće.

Učenici su na Facebooku pokrenuli i Peticiju za odgodu državne mature zbog poplava u Slavoniji, a preko 4300 maturanata već se pridružilo grupi.

Učenici poručuju: "Poštovani predsjedniče Vlade RH i ministre znanja, obrazovanja i športa, apeliramo na Vas da u ovim teškim trenucima za poplavljena područja, izađete u javnost i odgodite provedbu državne mature budući da ona započinje u utorak (20.05.2014.).

Smatramo da nisu svi maturanti u jednakoj situaciji, dok su jedni pili, zabavljali se, drugi su branili svoje kuće, noćima ne spavali, strahovali, misli im nisu bile usmjerene na knjige i maturu nego samo da njihov nasip izdrži.

Pozivamo Vas, da odgodite državnu maturu iz razloga što su neki izgubili svoje domove, svoje najmilije, u strahovima žive posljednjih 48h te zbog nabujale Save, jedino što gledaju, jeste stranica na kojima se očitavaju vodostaji rijeka u njihovim mjestima...

Državna matura je prekretnica svakoga srednjoškolca te smatramo da je to najvažniji ispit u životu, ali ne tražite od njih da ga sada polažu, Županja, Sl. Brod, Gunja, Bošnjaci + ostala sela i gradovi, polažu životni ispit za svakoga od nas...

Također i veliki broj pristupnika iz susjedne BiH također izlazi na maturu tako da je krajnje vrijeme da se oglase i ministar i osobe koje provode državnu maturu."

Iz ministarstva je stigao i odgovor u kojem stoji: "Postoji protokol u slučaju ovakvih stanja i NCVVO u kontaktu je sa školama, i odluka će se donijeti na temelju prijedloga ispitnih koordinatora škola na područjima pogođenim poplavama".

Podsjetimo, opasne i obilne poplave nisu zaobišle ni Hrvatsku, osobito Slavoniju i Posavinu. Rijeke su se izlile iz korita i poplavile brojne kuće, a najkritičnije je u okolici Požege, Županje i u Slavonskom Brodu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara