Na zagrebačkom Trgu osvanula nova instalacija (a nije šator)

Na zagrebačkom Trgu osvanula nova instalacija (a nije šator)

Foto: Facebook

NAKON brojnih manifestacija koje su se posljednjih godina nastanjivale na glavnom zagrebačkom trgu, a kojima tamo možda nije bilo mjesto, došlo je vrijeme i za jednu zanimljivu i obrazovnu.

Naime, oni koji su se danas zatekli na zagrebačkom Trgu vjerojatno su se zapitali kakva je to nova instalacija koja se tamo pojavila, a fotografija koja ju prikazuje objavljena na Facebooku u grupi Zakaj volim Zagreb. Nije dugo trebalo da se tamo pojavi komentar: "Barem nije šator!".

I stvarno, nije u pitanju nikakav šator (niti kostur za šator) već pripreme za putujuću izložbu European Space Expo koja će se od 12. do 21. lipnja održavati na glavnom zagrebačkom trgu. Izložba je interaktivna i besplatna, a pokušava prikazati kako svemirske tehnologije pomažu u poboljšanju prometa, zaštiti okoliša, praćenju klimatskih promjena, ali i povećanju kvalitete života.

Putujuću izložbu dosad je vidjelo oko 700.000 posjetitelja u mnogim europskim gradovima.

Cilj joj je informirati građane o prednostima i primjeni glavnih europskih satelitskih programa u području satelitske navigacije – Galileo, i promatranja Zemlje – Copernicus, te informirati javnost o utjecaju tih programa na svakodnevni život Europljana. Iako se ponekad čini da su istraživanja svemira luksuz, njima se otvara put pružanju usluga koje su ključne za moderan život, za nova radna mjesta i ostvarenje ekonomske koristi, a omogućavaju i veću neovisnost Europe. Danas jedanaest najvećih satelitskih operatera u Europi koristi 153 komunikacijska satelita, zapošljava šest tisuća ljudi i ostvaruje godišnji promet od šest milijardi eura, uz daljnji učinak na više od 30.000 zaposlenih, stoji na stranicama turističke zajednice grada Zagreba.

Uz pomoć interaktivnih vizualnih materijala posjetitelji na ovoj izložbi otkrit će gdje se primjenjuje satelitska tehnologija. Naučit će kako te tehnologije pomažu optimizirati prijevoz, zaštititi okoliš, povećati efikasnost poljoprivrede i ribarstva, pratiti klimatske promjene, ali i upravljati hitnim situacijama u slučaju prirodnih katastrofa itd. Na stručnim prezentacijama također će saznati kako svemirska tehnologija poboljšava kvalitetu života.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara